Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρέβεζα: Ομογενής παρέδωσε παλιό σήμαντρο εκκλησίας στην Εφορία Αρχαιοτήτων

Πρέβεζα: Ομογενής παρέδωσε παλιό σήμαντρο εκκλησίας στην Εφορία Αρχαιοτήτων
ΦΩΤΟ από το mypreveza

Το παλιό σήμαντρο της εκκλησίας της Αγιας Κυριακής που βρίσκεται στις Κοντάτες Σκιαδά Πρέβεζας, παρέδωσε ο 69χρονος ομογενής της Αμερικής Δημοσθένης Στούπας, στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Το μεγάλης ιστορικής και χρονολογικής αξίας σήμαντρο, μετά την αντικατάσταση του πριν από χρόνια μεταφέρθηκε στο σχολείο του Σκιαδά, ενώ μετά το κλείσιμο του χάθηκε. Ο Δημοσθένης Στούπας, ο οποίος κατάγεται από το Σκιαδά, αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Πενσιλβανία, πριν από χρόνια αποφάσισε να βρει το χαμένο σήμαντρο σκάβοντας σε διάφορα σημεία του χωριού.

Οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι αφού τελικά το βρήκε και μετά από πολλές περιπέτειες το παρέδωσε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

«Εδώ παραδίδω το σήμαντρο της Αγίας Κυριακής στην αρχαιολογική υπηρεσία Νικοπολις. Μεγάλης ιστορικής και χρονολογικής αξίας, θα το εξετάσουν για την παλαιότητα του εγώ υπολογίζω να είναι πάνω από 300 χρόνια. Από μικρός το θυμάμαι να κρέμεται πάνω στην τεράστια γκοριτσα που βρίσκονταν μπροστά στην εκκλησία, αργότερα αντικαταστάθηκε από μικρή καμπάνα στο ίδιο σημείο της γκορίτσας. μεταφέρθηκε στο Σχολείο και το χρησιμοποιούσε ο Δάσκαλος, μετά το κλείσιμο του Σχολείου χάθηκε, ρωτούσα και δεν το θυμόταν κανείς! Έψαξα, έσκαψα και το βρήκα πριν πολλά χρόνια. Το φύλαγα με τον Αδελφό μου τον Ηρακλή και μετά από πολλές περιπέτειες το παρέδωσα πριν φύγω» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Στούπας.

Πηγή: mypreveza

 

Ήπειρος Τελευταίες ειδήσεις