Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καλάβρυτα: Βούτηξαν πολυέλαιο από ιστορική μονή – Άφαντοι οι δράστες!

Καλάβρυτα: Βούτηξαν πολυέλαιο από ιστορική μονή – Άφαντοι οι δράστες!

Όλα έγιναν το διάστημα από 14 έως 20 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα όρια της Αροανίας. Οι άγνωστοι δράστες

μπήκαν από το πίσω μέρος της Μονής όπου γίνονται έργα και εισέβαλαν στον Ναό από το Ιερό. Βούτηξαν έναν πολυέλαιο αξίας 400 ευρώ και έφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στοιχεία για τη Μονή

Στην πλαγιά μιας παραφυάδας του Ολονού της περιοχής Αροανίας, μόλις 30΄ ψηλότερα από το χωρίο Αναστάσοβα βρίσκεται η Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Είναι φωλιασμένη στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι, σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου.
Είναι μία ελκυστική, πραγματικά μοναστική όαση, μακριά από θορύβους και τουριστικές επισκέψεις. Την Μονή των Αγ. Θεοδώρων επισκέπτονται κυρίως ευσεβείς προσκυνητές, για να ενισχύσουν την πίστη τους στο Θεό και τις ιστορικές τους μνήμες.

Απ’ όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει όλοι οι ερευνητές της Μονής, η ίδρυση της τοποθετείται, γύρω στο 1724.
Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η ιστορία της αρχίζει το 1.000 – 1.100 μ.Χ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία. Από το 1724 γνωρίζουμε την πορεία της Μονής από κώδικες και πολλές επιγραφές στα κτίσματα της. Έτσι το 1724 γίνεται ανακαίνιση της Μονής από τον Ηγούμενο Συμεών από το κοντινό χωριό Αγρίδι. Πάνω από την είσοδο του Καθολικού Ναού υπάρχει σχετική επιγραφή. Στην συνέχεια γνωρίζει περιόδους ακμής και παρακμής, όπως πολλές Μονές του Ελλαδικού χώρου και κυρίως κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από τις βαριές φορολογίες και διώξεις των Τουρκαλβανών της περιοχής.

Πηγή: tempo24.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις