Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μακεδονία: Κοινές περιπολίες Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών, σε τουριστικές περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Καβάλας…

Υπογράφηκε νωρίτερα στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Αρχηγό της Αστυνομίας της Βουλγαρίας, κ. Kalin Georgiev, το κείμενο των Κανόνων για τη συγκρότηση κοινών περιπολιών Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών στις περιοχές της Νέας Περάμου και της Παραλίας Οφρυνίου Καβάλας, καθώς και της Ασπροβάλτας και του Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Ήδη από χθες (10-01-2011), δύο Βούλγαροι αστυνομικοί βρίσκονται στο νομό Καβάλας και περιπολούν από κοινού με Έλληνες συναδέλφους τους. Συνολικά, από τη Βουλγαρική Αστυνομία, θα διατεθούν, έως την 21-08-2011, έξι αστυνομικοί – από δύο κάθε φορά – στις ακόλουθες χρονικές περιόδους και περιοχές:

   από 10.07.2011 έως 24.07.2011, στις περιοχές Νέας Περάμου και Παραλίας Οφρυνίου Καβάλας,
   από 25.07.2011 έως 07.08.2011, στις περιοχές Ασπροβάλτας και Σταυρού Θεσσαλονίκης και
   από 08.08.2011 έως 21.08.2011, στις περιοχές Ασπροβάλτας και Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών έγινε μετά από πρόταση των Ελληνικών Αρχών, καθώς συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό Βούλγαρων τουριστών.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του κειμένου των Κανόνων για τις κοινές περιπολίες, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας για να υπογράψουμε τη συμφωνία συγκρότησης κοινών περιπολιών για την προστασία της δημόσιας τάξης στα τουριστικά θέρετρα, που παραθερίζουν Βούλγαροι πολίτες στην Ελλάδα.

Η δράση αυτή είναι σε συνέχεια προηγούμενης, που υπήρξε στη Βουλγαρία τη χειμερινή περίοδο, όπου Έλληνες αστυνομικοί επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία και μαζί με Βούλγαρους συναδέλφους τους έκαναν περιπολίες σε θέρετρο, όπου Έλληνες μετέβαιναν για τουρισμό, στο Μπάνσκο συγκεκριμένα.

Οι συνάδελφοι της Βουλγαρίας, που θα βρίσκονται στη χώρα μας, δεν φέρουν όπλο, δεν έχουν επιχειρησιακή και εκτελεστική αρμοδιότητα, διότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και εκτελούν υπηρεσία ένστολοι.
Το ίδιο ίσχυε και για τους Έλληνες αστυνομικούς, που διετέλεσαν υπηρεσία κατά τη χειμερινή περίοδο στη Βουλγαρία”.

Στο κείμενο των Κανόνων, που υπογράφηκε από τις δυο πλευρές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Οι Βούλγαροι αστυνομικοί, που διατίθενται για κοινές περιπολίες, εκτελούν υπηρεσία με τις στολές που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Βουλγαρικής Αστυνομίας και δεν φέρουν οπλισμό.

Κύριο καθήκον τους είναι να επιλαμβάνονται σε περιστατικά που αφορούν Βούλγαρους πολίτες, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, ασκώντας την αποστολή τους υπό την καθοδήγηση και την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών, στο πλαίσιο της πρόληψης της εγκληματικότητας και της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι Βούλγαροι αστυνομικοί θα υπόκεινται στην ελληνική νομοθεσία και η ελληνική πλευρά θα τους παρέχει την προστασία και συνδρομή που παρέχει στους Έλληνες αστυνομικούς.
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε