Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης έγινε… στάνη!

ΦΩΤΟ από τα haniotika-nea
ΦΩΤΟ από τα haniotika-nea

Σκουπίδια, μπάζα, συνθήματα στους τοίχους. Εικόνες εγκατάλειψης στο ημιτελές μνημειακό συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης στη Συκολιά Νέας Κυδωνίας, τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί ακόμα και σε στάνη

Όπως διαβάζουμε στα haniotika-nea, oι μαρμάρινες πλάκες αφιερωμένες στους Κρητικούς αγωνιστές και στους Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς συμμάχους, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, μοιάζουν εντελώς παράταιρες μέσα σε ένα τοπίο πλήρους παραίτησης και λησμονιάς.

Τη διάχυτη δε αίσθηση της απαξίωσης του μνημείου που εισπράττει ο επισκέπτης ενισχύει ακόμα περισσότερο η διαπίστωση ότι στο υπόγειο, κάτω ακριβώς από την επιγραφή που υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης αποτελεί “σύμβολο αγώνα, θάρρους, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας για την επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, κάποιος, προφανώς εκμεταλλευόμενος την αδιαφορία των τοπικών Αρχών, αποφάσισε να σταβλίσει τα πρόβατά του.

ΦΩΤΟ από τα haniotika-nea

Το μνημειακό συγκρότημα, που είχε εξαγγελθεί από το 1991 κατά την 50ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους πριν από 4 χρόνια με προϊσταμένη Αρχή την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Τη μελέτη είχε εκπονήσει το μελετητικό γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Ωστόσο, η κατασκευή του μνημειακού συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., σταμάτησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ) που προέβλεπε τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και την κατασκευή του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των έργων υποδομής.

Διαβάστε ακόμα:

Αχαΐα: Σταμάτησαν οι έρευνες για τους αγνοούμενους Γερμανούς

Μάζεψαν τα παιδιά των φαναριών στη Θεσσαλονίκη – Συνέλαβαν τους κηδεμόνες τους και τα στέλνουν σε ξενώνες

Ιωάννινα: Τραυμάτισαν 17χρονο μαθητή με λοστούς! “Άρωμα” ρατσιστικής επίθεσης

Λάρισα: 44χρονη δικηγόρος “έσβησε” μέσα στο Εφετείο!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε