Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Με “εισιτήριο” τους πίνακες ζωγραφικής του Σύρος πρόσφυγας προσπαθεί να πάει στην Ισπανία

O Μερουάν Άχμε - ΦΩΤΟ
O Μερουάν Άχμε - ΦΩΤΟ

Με την τέχνη του, παλεύει για να πάει στη χώρα των ονείρων του και των μεγάλων ζωγράφων- του Γκόγια, του Πικάσο, του Νταλί- Σύρος κουρδικής καταγωγής ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένος με την οικογένειά του στην Τουρκία.

“Κοινωνούς” στο όνειρό του, μέσω του, επίσης πρόσφυγα, ανιψιού του που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει κάνει το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων “Αλκυόνη” της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης που έχει μάλιστα γυρίσει βίντεο βασισμένο στην ιστορία του το οποίο θα προβληθεί σε σημερινή εκδήλωση.

O Μερουάν Άχμε γεννήθηκε στο χωριό Ταλ Μανσούρ της περιφέρειας Αλ Χάσακα της Συρίας σε μια οικογένεια με 7 αδέλφια. Αν και αγαπούσε το σχολείο, όπως είπε ο ίδιος σε μέλη της “Αλκυόνης”, αναγκάστηκε να το αφήσει στα εφηβικά του χρόνια λόγω οικονομικών συνθηκών. Από την παιδική του κιόλας ηλικία ξεκίνησε την ενάσχολησή του με το σχέδιο και τη ζωγραφική. Παντρεύτηκε κι έκανε 6 παιδιά αλλά οι επιθέσεις συμμοριών που ολοένα αυξάνονταν και οι εχθροπραξίες στην περιοχή, τον ανάγκασαν να αποχωριστεί πρώτα τον γιο του και μετά να τον ακολουθήσει, με όλη την οικογένεια, το 2013, σ’ ένα χωριό στην Τουρκία κοντά στα σύνορα όπου εξακολουθούν να διαμένουν.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη υποστηρικτικών δομών, είχαν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο αλλά ο ίδιος, σε πείσμα των δυσκολιών, ξανάπιασε το πινέλο και άρχισε να ζωγραφίζει ξανά. Με την ενθάρρυνση του ανιψιού του Κάουα Χατζί Ματζίντ, ζωγράφου που βρίσκεται πρόσφυγας στην Ελλάδα, ξεκίνησε να λαμβάνει από μακριά μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Τσεχία και ήρθε σε επαφή και με την “Αλκυόνη” η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βίντεο και την έκθεση των έργων του, σε έντυπη μορφή, δίνοντας μια ευκαιρία στον ίδιο και στο έργο του, να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό και να βοηθήσει την οικογένειά του να πάνε στην Ισπανία ζητώντας άσυλο.

Όπως αναφέρει άλλωστε ο ζωγράφος “η καθημερινή δυστυχία με έχει απομονώσει από την πραγματικότητα και τα μόνα που μου έχουν απομείνει είναι μερικά πινέλα, τα χαρτιά ζωγραφικής καθώς και το όνειρό μου να φτάσω στην Ισπανία…”

Η εκδήλωση με θέμα “Καλλιτέχνης και πρόσφυγας, ο δρόμος για την έκφραση στρωμένος με περιπέτειες και δημιουργία” γίνεται σήμερα στον κοινωνικό χώρο “Οικόπολις” (Πτολεμαίων 29Α). Θα εκτεθούν έργα του Μερουάν Άχμε, θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το προσφυγικό, μουσική παρέμβαση από τον συνθέτη Αβραάμ Παπαϊωάννου και θα προσφερθούν εδέσματα διαπολιτισμικής κουζίνας.

Την εκδήλωση ολοκληρώνει μία μικρή έκθεση ζωγραφικών πινάκων και άλλων αντικειμένων που φτιάχτηκαν από τα διαπολιτισμικά εργαστήρια της οργάνωσης ΝΑΟΜΙ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε