Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνδυνος για “επιστροφή” της γρίπης των πτηνών, λόγω… κρίσης

Κίνδυνος για “επιστροφή” της γρίπης των πτηνών, λόγω… κρίσης

Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO), προειδοποίησε για επανάληψη των κρίσεων της γρίπης των πτηνών, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για συστηματικούς ελέγχους της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής των κτηνιάτρων του FAO, Χουάν Λούμπροθ: “Η συνέχιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 ή άλλων απειλών ζωικής προέλευσης”.

Και προσθέτει: “Έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, ανησυχώ επειδή οι κυβερνήσεις, μέσα στις σημερινές συνθήκες, είναι ανίκανες να παραμείνουν σε εγρήγορση”.

Παρά τους σφιχτούς προϋπολογισμούς, “οφείλουμε να ενωθούμε για να βρούμε μαζί τα μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας”, υπογραμμίζει ο Λούμπροθ. “Τα κόστη και οι κίνδυνοι από την αδράνεια θα ήταν υπερβολικά υψηλοί”, καταλήγει.

Σύμφωνα με τον FAO, επιβάλλεται διαρκής αυστηρή επιτήρηση, επειδή μεγάλες δεξαμενές του ιού H5N1 εξακολουθούν να είναι παρούσες σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου η ασθένεια έχει γίνει ενδημική. Καθώς απουσιάζουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, ο ιός θα μπορούσε να διαδοθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη το 2006. Τότε είχαν πληγεί 63 χώρες.

Από το 2003 ως το 2011, η ασθένεια προσέβαλε περισσότερα από 500 πρόσωπα και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, πέθαναν ή θανατώθηκαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια πουλερικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πόδι οι αρχές για τη γρίπη! Πότε περιμένουν την «άφιξη» του ιού

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε