Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τα καθοριστικά για την κυβέρνηση αρχίζουν τώρα

Τα καθοριστικά για την κυβέρνηση αρχίζουν τώρα

Με την ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου για τους έμμεσους φόρους,

Με την ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου για τους έμμεσους φόρους, το υπερταμείο και τον κόφτη τελείωσαν για την κυβέρνηση τα «εύκολα» και αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί αν κάποιοι –κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση- θεωρούν ότι το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η δοκιμασία, απλώς θα «την πατήσουν» όπως και όλοι οι άλλοι. Η ψήφιση βαρύτατων μέτρων στη βουλή δυστυχώς έχει γίνει πολλές φορές στα χρόνια του μνημονίου και από διαφορετικές πλειοψηφίες. Τις περισσότερες φορές σε αυτές τις ψηφοφορίες οι πλειοψηφίες μετρούσαν απώλειες αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχανε την εξουσία.

Όλα αυτά τα νομοθετήματα –όπως και το τελευταίο- ήταν υφεσιακά με βροχή φόρων και παραλογισμών. Είχαν όμως στόχο το συμμάζεμα και την ανάπτυξη. Στόχο που κανένα δεν πέτυχε. Γιατί απλά οι δύσκολοι νόμοι που ψηφίζονταν ήταν ένα μέρος της λύσης. Οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις έπρεπε να τους αξιοποιήσουν για να καταστούν τελικά επωφελείς και όχι μόνο καταστροφικοί. Αλλά αντί να δουλέψουν με συνέπεια και «να βάλουν τα χέρια στη φωτιά», χαλάρωναν, εφησύχαζαν και σπαταλούσαν τις θυσίες μας!

Για τη σημερινή κυβέρνηση αυτός ο κίνδυνος είναι εντονότερος και η ζημιά που θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί πολύ απλά δεν έχει εμπειρία στη διακυβέρνηση. Και επειδή έχει σωρεύσει την κόπωση από τη διαπραγμάτευση αλλά την αποδοχή αντίθετων με όσα υποσχόταν μέτρων είναι πιθανό να θεωρήσει ότι μετά την ψηφοφορία τελείωσαν όλα.

Όμως αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα με μέτρα ανάπτυξης και χρήμα στην αγορά και τα μέτρα θα αποτύχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί ιστορική ήττα. Θα αποτύχουν γιατί απλά η φορολογία στο σύνολο της είναι τόσο βαριά που αν η οικονομία δε μεγαλώσει δεν πρόκειται να πληρωθούν. Γιατί η κοινωνία δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι. Μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη άμεσα θα πληρωθούν φόροι.

Και θα είναι ιστορική ήττα χωρίς άλλοθι για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί επέλεξε να υλοποιήσει πολιτικές εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δεσμεύσεις του προς την κοινωνία αλλά και την ιδεολογία του. Το επιχείρημα είναι η σωτηρία της χώρας. Αν δεν την επιτύχει θα αυτοακυρωθεί στο διηνεκές.

Άρα είναι μονόδρομος η σκληρή και οργανωμένη δουλειά της κυβέρνησης από δω και πέρα. Και όπως έκανε τεράστιες υπερβάσεις στους φόρους, τις αποκρατικοποιήσεις και τις συντάξεις έτσι πρέπει να κάνει και στα θέματα της επιχειρηματικότητας και της στήριξης του ιδιωτικού τομέα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε