Ελλάδα

ΣτΕ: Απολύθηκαν από το Δημόσιο τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που εκβίαζαν επιχειρηματίες

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ζητούσαν να ακυρωθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου με τις οποίες παύθηκαν (απολύθηκαν) οριστικά από την υπηρεσία τους για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και για χαρακτηριστική αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας.

Ειδικότερα, τρείς υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πήραν εντολή να μεταβούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους, στη Βόρεια Εύβοια και Σκύρο, αλλά εκείνοι εκβιάζοντας επιχειρηματίες και καταστηματάρχες για δήθεν ανύπαρκτες παραβάσεις που είχαν στα λογιστικά τους βιβλία, αποσπούσαν χρήματα. Συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και απολύθηκαν, αλλά δύο εξ αυτών ζήτησαν από το ΣτΕ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό.

Τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΕΟ (πρώην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) το καλοκαίρι του 2007 πήρε εντολή να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, στην Σκύρο και την Εύβοια. Πράγματι, επισκέφθηκαν την Σκύρο, Χαλκίδα, Ερέτρια, Αλιβέρι, Αμάρυνθο και Λιανή ‘Αμμο Χαλκίδας.

Έλεγξαν κέντρα διασκεδάσεως, πρατήρια υγρών καυσίμων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα εμπορίας σκαφών αναψυχής, καταστήματα ελαστικών, κ.λπ. Κατά τους έλεγχους έλεγαν ότι δήθεν έβρισκαν στα βιβλία των ελεγχομένων φορολογικές παραβάσεις και «απειλώντας τους με την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις» τους εξανάγκασαν να τους δίνουν χρηματικά ποσά.

Όμως, όταν πήγαν για έλεγχο σε κέντρο διασκεδάσεως στην περιοχή της Χαλκίδας και αφού ήλεγξαν τα λογιστικά του βιβλία, απειλώντας τον ιδιοκτήτη με «την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις, επιχείρησαν να τον εξαναγκάσουν να τους δώσει το ποσό των 1.000 ευρώ». Ο καταστηματάρχης δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Κατόπιν αυτού η Ασφάλεια Χαλκίδας διεξήγαγε έρευνα και στην συνέχεια τους συνέλαβε. Στον πρώτο βρέθηκαν στην τσέπη του 3.400 ευρώ (των 500, 100 και 50 ευρώ) και στο πορτοφόλι του 425 ευρώ. Στο πορτοφόλι του δεύτερου βρέθηκαν 320 ευρώ και στον τρίτο βρέθηκαν στο πορτοφόλι του 500 ευρώ και στο τσαντάκι του μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ (100 των 50 ευρώ) που είχε ακόμη πάνω την τραπεζική ταινία και σφραγίδα, όπως και την ημερομηνία 20 Ιουνίου 2007. Συνολικά και στους τρείς βρέθηκαν επάνω τους 9.645 ευρώ.

Από την Ασφάλεια συνελήφθηκαν για εκβίαση κατά συναυτουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με ένταλμα της Εισαγγελίας Χαλκίδας προφυλακίστηκαν και ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση από κοινού (τελεσμένη και σε απόπειρα) από υπαίτιους που μεταχειρίσθηκαν απειλή βλάβης της επιχείρησης των εξαναγκαζομένων και μάλιστα κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα» και για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης τρόμου. Οι τρεις ζήτησαν και έλαβαν από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες από 1.200 έως 5.000 ευρώ.

Για τα περιστατικά διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία καταγράφεται ότι η τριμελής ομάδα με εκβιασμούς εξανάγκαζε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κ.λπ. να τους δίνουν χρηματικά ποσά ενώ εκείνοι προσπόριζαν στον εαυτό τους παράνομο περιουσιακό όφελος. Ακόμη, με τις παράνομες πράξεις τους «έθιξαν το κύρος τόσο του ιδίου του εφοριακού υπαλλήλου και δη ελεγκτή μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εντεταλμένου από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου», κλονίζοντας έτσι «την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων πολιτών και προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε βάρος της υπηρεσίας».

Δύο από τους τρείς προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της απόλυσης αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Το βίντεο κατά του εκφοβισμού και το Fiat 500 που «κάνει» bullying σε άλλα περιπολικά – «Είναι βία»
Στο βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατά με λουρί ένα μικρό περιπολικό, μάρκας Fiat 500, το οποίο είναι επιθετικό και κινείται απειλητικά σε βάρος δύο μεγαλύτερων οχημάτων τύπου τζιπ της ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ
Εξαφάνιση 28χρονου από την Θεσσαλονίκη – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Ο Χρήστος Τσακίρης έχει ύψος 1.63 μ., 80 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε πορτοκαλί φούτερ μπλούζα, μπλε αθλητική φόρμα ΝΙΚΕ και μαύρα αθλητικά παπούτσια
Εξαφάνιση
Ένοχοι γονείς για κακοποίηση και βασανιστήρια σε βάρος των παιδιών τους στον Βόλο - Τα χτυπούσαν με μαστίγιο και τους έφτυναν το φαγητό
Η 31χρονη μητέρα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, ενώ ο 36χρονος πατέρας σε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή
iStock 5
Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και χαλάζι σε όλη την χώρα – Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ σε Αιγαίο και Κρήτη
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 15 με 17 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου
Βροχή