Κόσμος

Ξέσπασε “πόλεμος” της Ευρώπης με τον Ερντογάν – “Απαράδεκτα τα μέτρα” λέει η Ε.Ε. – Οι Γερμανοί απαιτούν διακοπή της ένταξης

- Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. δήλωσαν πως ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Τουρκία
- Δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν πως επιθυμούν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
- Ο Τούρκος αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν δηλώνει πως το 90% των Τούρκων επιθυμούν επαναφορά της θανατικής ποινής
- Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε προσβλητική την αντίδραση της Δύσης που μόνο ρωτάει πως θα αντιμετωπίσουν τους πραξικοπηματίες

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις σχεδόν των πάντων από τον Ερντογάν φαίνεται πως οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παίρνουν πλέον επικίνδυνη τροπή, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια των εκπροσώπων της, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Με κοινή τους ανακοίνωση, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν τόνισαν πως η ΕΕ είναι «ανήσυχη» για τις εξελίξεις έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε και τυπικά σήμερα με ψήφισμα της η τουρκική Βουλή.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτήρισαν «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα τόνισαν, χωρίς να επεκταθούν, πως η οποιαδήποτε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν λανθασμένη την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ξεκάθαρη είναι και η αντίθεση στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, αλλά και στην πρόσβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αρνητικά τοποθετούνται οι περισσότεροι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση για την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι, ως συνέπεια, θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του κ. Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο δηλώνει ότι —παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες— η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί. Το 25% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Γιασίν Ακτάι “έβγαλε τη δική του δημοσκόπηση” και αποφάσισε πως το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της. «Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες μας ρωτούν πρωτίστως τι πρόκειται να κάνουμε με τους συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα. Είναι πολύ προσβλητικό. Σκοπός είναι να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Αντ’ αυτού οι χώρες της Δύσης θα έπρεπε να μας ρωτήσουν τι μέτρα έχουμε πάρει ενάντια σε αυτούς (σ.σ. τους συνωμότες του πραξικοπήματος). Εξακολουθούμε να περιμένουμε αυτή την ερώτηση», επισήμανε ο Ακτάι.Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία εξετάζει την πιθανότητα να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «βλέπει» πιθανή συμφωνία με το Ιράν μέχρι τη Δευτέρα – «Πλήξαμε εγκαταστάσεις πετροχημικών στο Ισραήλ» λέει η Τεχεράνη – Συνεχίζονται οι επιθέσεις στον Λίβανο
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι έπειτα από τη βύθιση εμπορικού πλοίου στην Αζοφική Θάλασσα
Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Μόσχα ηγέτης των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της περιφέρειας Χερσόν της Ουκρανίας, δήλωσε ότι εννέα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν ζωντανά στην ακτή
Τα μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου που ναυάγησε στην Αζοφική Θάλασσα, σώθηκαν και τους παρέχεται βοήθεια στις ακτές του τμήματος της περιφέρειας Χερσόν που ελέγχεται από τη Ρωσία
Ο Αμερικανός πιλότος κρύφτηκε τραυματισμένος σε βουνό 2.200 μέτρων στο Ιράν πριν διασωθεί – Ο κομβικός ρόλος της CIA
Η CIA φέρεται να κατέφυγε σε στρατηγική παραπλάνησης προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση του Αμερικανού πιλότου - Οι Αμερικανοί κατέστρεψαν αεροσκάφη τους όταν αυτά κόλλησαν στην άμμο
Συντρίμμια αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφος στο Ιράν 28
«Ψάχνοντας βελόνα στα άχυρα»: Το σχέδιο διάσωσης του Αμερικανού πιλότου - Η παραπλάνηση της Τεχεράνης και η μυστική βάση
Πώς οι Αμερικανοί κατάφεραν να μπουν στο έδαφος του Ιράν και να διασώσουν τον πιλότο που αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή - Είναι τραυματίας, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο
Αμερικανοί στρατιώτες 35