Πολιτική

Αυστρία: Αναγκαίο μέτρο το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας με ένα ποσό 700 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2016-2018 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, χαιρετίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγερ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, για τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπως συνέβη με τη διάσωση των τραπεζών, στο οποίο θα συμβάλει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για εκείνες τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και οικονομικά από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Καγκελαρίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο μέτρο για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ με το Ταμείο, το οποίο προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος, μπορούν, σε ένα επόμενο βήμα, να υποστηριχθούν εκείνες οι χώρες οι οποίες δέχονται ιδιαίτερα πολλούς πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Όστερμαγερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου, η προθυμία για τη διάσωση των τραπεζών ήταν μεγάλη και το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος ζητά από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας», κάτι για το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό ότι καθημερινά μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικές πηγές για τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ: Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες
«Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 1
Ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ αμφισβητεί τη γραμμή της Ελλάδας ακόμα και νότια Κρήτης
Το επίσημο έγγραφο της Τρίπολης δείχνει για πρώτη φορά τα όρια που θέτει η Λιβύη βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου τα οποία εκτείνονται όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 30
Κυριάκος Μητσοτάκης για την κάρτα εργασίας: «Στον τουρισμό μόνο τον Μάιο δηλώθηκαν 1000% περισσότερες υπερωρίες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τον Μάιο υπήρξε τεράστια αύξηση στις υπερωρίες και ξεκαθάρισε πως αλλάζουν και στην πράξη οι καταστάσεις λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
13
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 7