Πολιτική

Γιατί έχουν “ζώσει τα φίδια” τον Αλέξη Τσίπρα

Και όλα αυτά επί...δεύτερης φοράς Αριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα να αρχίζουν να τον "ζώνουν τα φίδια" μετά τη ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο προααπαιτουμένων που κόστισε την παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την διαγραφή λόγω αποχής από την ψηφοφορία του Στάθη Παναγούλη με ζητούμενο να παραδώσει την έδρα, αλλά και την διαγραφή του Νίκου Νικολόπουλου από την ΚΟ του ΑΝΕΛ καθώς καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 από 155 και με τα «δύσκολα» να έπονται για τη κυβέρνηση Τσίπρα, αφού μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με το φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, συν τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2016.

Μπορεί για το Μέγαρο Μαξίμου η παραίτηση Σακελλαρίδη να ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ανησυχούν ωστόσο μήπως πυροδοτήσει κύμα αμφισβήτησης στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών και η απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (4.30μ.μ.), αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (7.00μ.μ.) θα αποτελέσουν ένα πρώτο τέστ συνοχής.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένη από τις εξελίξεις καθώς αναιρούνται η μία μετά την άλλη οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι “κόκκινες γραμμές”, ενώ παράλληλα διευρύνεται το ψυχικό χάσμα μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανησου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού σήμερα μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο οποίος σε ερώτηση του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδη για τις 100 δόσεις, εξέφρασε τον προβληματισμό και ανησυχία, όχι μόνο του ιδίου, για το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

“Που πάμε; Μας πιέζουν να κάνουμε τα αντίθετα από όσα πιστεύουμε. Τι περιμένουμε; Αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη; Θα μπορούμε να ανατρέψουμε όσα ψηφίζουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις 100 δόσεις, πρέπει να βρούμε μια άλλη ρύθμιση” τόνισε ο κ Καματερός, χαρακτηρίζοντας «δυνάστες» και όχι «δανειστές» τους εκπροσώπους των “θεσμών”.

Απαντώντας μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εκφράζοντας την κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα διευκολύνουν τους πολίτες, τονίζοντας πάντως ότι αντιλαμβάνεται “πλήρως την αγωνία και τη λαϊκή δυσαρέσκεια”. Ενώ αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του, μια μέρα μετά την διαγραφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει την πολιτική της με κομματική πειθαρχία. “Για ότι κάνουμε έχουμε το λαό δίπλα μας, γιατί αν δεν έχουμε τη λαϊκή συναίνεση, είτε περνούν τα μέτρα στη βουλή είτε όχι, έχουν κοντά ποδάρια” σημείωσε, χαρακτηρίζοντας βόμβα που δεν πρέπει να σκάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία ανέρχονται στα περίπου 82 δις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με τους Γ. Σακελλαρίδη και Στ. Παναγούλη, αλλά και τον Ν. Νικολόπουλο “έκλεισε ο κύκλος των διαφωνούντων”, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός ότι έρχονται κι άλλα κρίσιμα νομοσχέδια με αιχμή το ασφαλιστικό και βουλευτές όπως η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης να έχουν μπει ουσιαστικά “υπό παρακολούθηση”, ενώ παράλληλα ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων είναι εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων.

Το μικροκλίμα εν τέλει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου είναι συννεφιασμένο και ίσως γι΄αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας έσπευσε άρον-άρον μια μέρα μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο για να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο “στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-π ρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια”.

Μια κίνηση που από ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους εκλαμβάνεται και ως μια πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση διαμόρφωσης όρων συναίνεσης και συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει και σε μια νέα “κυβέρνηση συνεργασίας” από την παρούσα Βουλή! Αν χρειαστεί….

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Απομακρύνεται το σενάριο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοψηφίσουν τις προτάσεις τους για προανακριτική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά σε αυτό το σενάριο, καθώς θεωρούν ότι η δική τους πρόταση είναι πιο συγκεκριμένη και ζητά να ελεγχθούν Βορίδης και Αυγενάκης
Ο Σωκράτης Φάμελλος
Νίκος Δένδιας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Safe: Δεν έχει νόημα αν δεν έχουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια χωρίς επιπλέον χώρο από τον προϋπολογισμό, η συμμετοχή στο «Safe» δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση, ανεξαρτήτως προθέσεων
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Παραιτήθηκε ο γραμματέας ΝΕ Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Αντωνόπουλος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - «Επέστρεψα τα χρήματα για λόγους ευθιξίας»
«Η επιχειρούμενη από συγκεκριμένους κύκλους σύνδεση του ονόματός μου με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνεται με αποκλειστικό στόχο να πληγεί το ΠΑΣΟΚ»
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 21
Αυστηρή απάντηση τoυ ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα: «Ανεδαφικές οι αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες»
«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Το θαλάσσιο Πάρκο στο Νότιο Αιγαίο 35