Κόσμος

Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αμπάντι

Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε σήμερα τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ανταποκρινόμενος στις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της αποσάθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν γίνει στην χώρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

“Η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο κ. Αμπάντι σε έκτακτη συνεδρίασή της”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν την τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υποβληθούν για έγκριση στο κοινοβούλιο, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι πρότεινε σήμερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την “άμεση” κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία κατέχει ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία και αντίπαλός του Νούρι αλ Μάλικι, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και μείωση της διαφθοράς.

Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, ακολουθούν εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ με αίτημα την καλύτερη διακυβέρνηση, αλλά και την έκκληση την Παρασκευή από τον σημαντικότερο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, προς τον Αμπάντι να κάνει περισσότερα.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, τα πιο δραστικά είναι η κατάργηση των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών και των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Το Ιράκ έχει τρεις αντιπροέδρους–δύο σιίτες και έναν σουνίτη–και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς–έναν σιίτη, έναν σουνίτη κι έναν Κούρδο.

Ο αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι κάλεσε τον Αμπάντι, στη διάρκεια κηρύγματός του την Παρασκευή, να “πατάξει με σιδηρά πυγμή” την διαφθορά και να διορίζει υπουργούς με κριτήριο τις ικανότητές τους και όχι την κομματική ή θρησκευτική τους ταυτότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Ρώσοι σφυροκόπησαν Κίεβο και Λβιβ με υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik: 4 νεκροί, πολλοί τραυματίες  
Ο Oreshnik είναι ένας νέος τύπος υπερηχητικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική γόμωση - Τα πλήγματα στόχευσαν κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα
Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τη Ματσάδο την επόμενη εβδομάδα – «Ανυπομονώ να τη χαιρετήσω»
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα της, δηλώνοντας έτοιμη να κερδίσει τις επόμενες εκλογές
H Mαρία Κορίνα Ματσάδο
Νύχτα «κόλασης» στο Ιράν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Κατέλαβαν πόλεις και έκαψαν κυβερνητικά κτίρια
Την Πέμπτη, στην φονικότερη διαδήλωση που έχει γίνει τις τελευταίες 12 ημέρες, σκοτώθηκαν 13 διαδηλωτές - Οι αρχές έριξαν ίντερνετ και τηλεπικοινωνίες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις
Διαδήλωση
24
Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ - Νοσηλεύονται τραυματίες
Η αστυνομική διεύθυνση του Πόρτλαντ στο  Όρεγκον απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει ο φόνος μιας 37χρονης από τον αστυνομικό της ICE
Αστυνομικοί στις ΗΠΑ