«Μάλλον γίνεται αποδεκτό το σχέδιο ILO για τις ομαδικές απολύσεις», δήλωσε μετά την συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, με την ελληνική πλευρά να θέτει κατά τη συνάντηση το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, (ILO) που αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στη Γενεύη.
Με «όπλο» τις θέσεις αυτές η πλευρά του υπουργείου επέμεινε και κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές ότι
• δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το ζήτημα του λοκ άουτ
• το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις είναι επαρκές, καθώς η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει πάντως να προωθήσει διάταξη με την οποία εφαρμόζεται μεν η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), δυσχεραίνει όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων με ισχύ συλλογικής σύμβασης.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε την κατηγορηματική του διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, μέσα από την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2015 που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ όλι είναι εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών που θα έχου ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Βρούτσης κατέθεσε στην τρόικα την έκθεση του ΚΕΠΕ, που περιλαμβάνουν εναλλακτικές προτάσεις για
• τις ενοποιήσεις ταμείων,
• τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών
• την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θίγονται «θεμελιωμένα» δικαιώματα, και
• την αύξηση της 15ετίας σε 20ετία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξεταστική για το ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Άγρια κόντρα στη Βουλή