Πολιτική

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης

Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης λαμβάνει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή αριθμεί πλειοψηφία 155 βουλευτών.

Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα αναμένεται να ψηφιστεί έως την προσεχή Τετάρτη, την παραμονή δηλαδή της έλευσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Η μάχη στη Βουλή θα είναι σκληρή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς που σηκώνουν το κύριο βάρος του πολυνομοσχεδίου να πρέπει να εμφανιστούν συνεπείς στα όσα συμφώνησαν με τους δανειστές και χωρίς να υποχωρήσουν στις απολύσεις και στην κινητικότητα, που αποτελούν βασικά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση και των υπόλοιπων τμημάτων της δόσης.

Τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση συνεργασίας

Πάντως το ζήτημα των απολύσεων προκαλεί ήδη έντονες αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς θίγει μια βασική “κόκκινη γράμμη” στη συνείδηση των βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση και λόγω της οριακής σχετικά πλειοψηφίας η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επιτελείο του Αντιπρόεδρου Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μεγάλη για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Υπάρχει όμως και αισιοδοξία που στηρίζεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ρισκάρουν μια αρνητική ψήφο που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και να πυροδοτήσει απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οι πιέσεις πάντως που θα ασκηθούν από Σαμαρά και Βενιζέλο στους “γαλάζιους” και «πράσινους» βουλευτές θα είναι μεγάλες, πολιτικά και επικοινωνιακά, παράλληλα με την κοινωνική πίεση και τις απεργίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όχι μόνο.

Τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία στοχεύει στην εξάντληση της 4ετίας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι ακόμη και από τα επιτελεία των δύο αρχηγών που θεωρούν πλέον πιθανό ένα …”ατύχημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία: Τι περιμένει μισθωτούς και συνταξιούχους – Θα φορολογείται και το επίδομα ανεργίας – Φόρος πολυτελείας… αναδρομικά!

Νέο μίνι Μνημόνιο με το πολυνομοσχέδιο – Αλλάζουν τα πάντα στο Δημόσιο και τη φορολογία – Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με μία απλή υπουργική απόφαση

Τι ζητά η ΔΗΜΑΡ για να υπερψηφίσει ΕΡΤ και πολυνομοσχέδιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1
Στο προσκήνιο η δημιουργία συντονιστικού οργάνου τομεαρχών στο ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις Ανδρουλάκη και ο ρόλος Σκανδαλίδη
Σήμερα αναμένεται να  πραγματοποιηθεί  μία ευρεία σύσκεψη  υπό την προεδρεία του Νίκου Ανδρουλάκη με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος
O Νίκος Ανδρουλάκης 2
«Όχι» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε συνάντηση για την προανακριτική
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναμένεται να απευθυνθεί ξανά στους τέσσερεις πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στην Ελληνική Λύση και την Νίκη
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου