Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Ισπανία είπε “όχι” στο διορισμό του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Η Ισπανία είπε “όχι” στο διορισμό του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Αντίθετη στην ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν η Ισπανία, καθώς πιστεύει ότι η ίδια “δεν εκπροσωπείται επαρκώς στους θεσμούς της ΕΕ”.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ επελέγη χθες για να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη θέση αυτή. Ο διορισμός του υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη του Eurogroup εκτός της Ισπανίας, η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Η Μαδρίτη ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω “μιας κατάστασης για την οποία η Ισπανία πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιη, η οποία είναι η εκπροσώπησή της στους θεσμούς της ΕΕ, όπως συνέβη με τον πρόσφατο διορισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος.

Τον Νοέμβριο η Ισπανία δεν υποστήριξε τον διορισμό του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς για να αντικαταστήσει τον Ισπανό Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ εξελέγη επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και πάλι νικώντας έναν Ισπανό υποψήφιο.

 “Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση αυτή θα διορθωθεί σταδιακά και ότι η Ισπανία θα έχει την εκπροσώπηση που ανταποκρίνεται στην βαρύτητα και στις προσπάθειες και στην συμβολή που έχει”, σημείωσε ο ντε Γκίντος. Ο Ντάισελμπλουμ ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί του Eurogroup, πρόσθεσε ωστόσο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών και δεσμεύτηκε η Ισπανία να συνεργαστεί πλήρως μαζί του.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι πιστεύει πως η αντίρρηση της Ισπανίας μπορεί να σχετιζόταν επίσης με μια, όπως είπε, έλλειψη διαφάνειας γύρω από τον διορισμό του Ντάισελμπλουμ.
Ο Ντάισελμπλουμ προέκυψε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση αυτή μόνον αφού φάνηκε ξεκάθαρα ότι σημαντικές χώρες της ευρωζώνης –κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία– δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για άλλους υποψηφίους.

“Πιστεύω (ότι η αποχή της Ισπανίας) ήταν μια ένδειξη κατά των διαδικασιών, οι οποίες έγιναν στο βάθος και σιωπηλά”, σημείωσε η Φέκτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε