Ελλάδα

Δημόσια κτίρια φέρετρα θα καταρρεύσουν με έναν ισχυρό σεισμό

Το κτίριο του παλιού Εφετείου στην οδό Σωκράτους και το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο θα πέσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Εγκληματική και η νομιμοποιήση αυθαιρέτων που δεν ελέγχονται για τη σεισμική τους θωράκιση. Τι λέει στο Νewsit ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σε μια χώρα τόσο σεισμογενή όπως η Ελλάδα και κυρίως μετά με τον σεισμό του 1999 και την κατάρρευση της Ρικομέξ, θα περιμένε κανείς πως θα βλέπαμε με περισσότερη προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Δυστυχώς όμως στον τομέα της πρόληψης υστερούμε κατά πολύ. Το χειρότερο είναι πως προκειμένου να μπει ζεστό χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων γίνονται συχνά με συνοπτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι ως προς τη στατικότητα των κτιρίων αυτών.

Οπως καταγγέλει στο Νewsit o σεισμολόγος – ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας “αυτό είναι από άκρως επικίνδυνο εως τραγελαφικό. Νομίζω ότι σε μια χώρα με την υψηλότερη σεισμικοτητα στον Ευρωπαϊκό χώρο είναι τραγικό να μπορέσει να νομιμοποιήσει κανείς μια αυθαίρετη κατασκευή χωρίς τον εκτεταμένο έλεγχο από μηχανικό. Με μια οπτική αυτοψία δεν μπορεί να καταλάβει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται ένα κτίριο. Οποισδήποτε καταλαβαίνει οτι αυτό είναι απαράδεκτο”.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

“Το παλιό κτίριο του Εφετείου είναι μόνο ένα παράδειγμα” λέε ο κύριος Χουλιάρας και συνεχίζει “το κτίριο αυτο έχει εγκαταλειφθεί και έχει καταληφθεί από λαθρομετανάστες. Το κτίριο αυτό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και δεν έχει γίνει καμία επέμβαση οπότε καταλαβαίνετε τι θα γίνει έαν το κτίριο υποστεί έναν ακόμη σεισμό και ποια είναι η αντοχή αυτού του κτιρίου που έχει καταπονηθει από τον σεισμό του 1981 και τον σεισμό του 1999. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη δημόσια κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και στα οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή επέμβαση”.

Εγώ σαν σεισμολόγος λέω πως στατιστικά κάθε χρόνο περιμένουμε έναν σεισμό 6 ρίχτερ στην Ελλάδα” τονίζει ο κύριος Χουλιάρας “από εκει και πέρα οφείλουμε να έχουμε και τα κτίρια έτοιμα για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συμβάντος. Είναι όμως αδύνατο να ξέρουμε που και πότε θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός και κανένας δε δίνει τη σημασία που πρέπει να δώσει στην κατάσταση των κτιρίων και των κατασκευών μας. Οπως γνωρίζετε και στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα σε σεισμούς από κτίρια που ήταν ακατάλληλα. Θυμηθείτε το σεισμό του 1978, όπου θρηνήσαμε θύματα στην Θεσσαλονίκη σε ένα κτίριο που ο ιδιοκτητης έκοψε κολώνα για να κάνει υπόγειο γκαράζ. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στο σεισμό του Αιγιου και πιο πρόσφατα στο σεισμό του 1999 με το κτίριο της Ρικομέξ.

Καταλαβαίνετε οτι αυτά τα κτίρια είναι φέρετρα και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη τώρα που μιλαμε τέτοια κτίρια στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αναθεωρήσει το Υπουργείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας πρέπει να λάβει τα μέτρα του” λέει ο κύριος Χουλιάρας.

Ενα τέτοιο κτίριο μάλιστα καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικο τετράγωνο στη καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς.

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ

“Σχεδόν κάθε μήνα καταγράφει το Αστεροσκοπείο Αθηνών έναν σεισμό 5 ρίχτερ σε κάποιο μέρος της Ελλάδος” λέει ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και “σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφει το Αστεροσκοπείο ένα σεισμό 6 ρίχτερ και πάνω σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, αυτό προκύπτει από τη στατιστική. Οπότε όταν ξέρουμε και γνωρίζουμε οτι η χώρα υφίσταται τέτοιες διεγέρσεις με σεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ, οφείλουμε να δούμε και εμείς σαν πολίτες και το κράτος πάνω απ΄όλα να είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο ενός μεγάλους σεισμού”.

Ακούστε τι δήλωσε στο Νewsit o σεισμολόγος – ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

60 τραυματίες στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό στα Δωδεκάνησα

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας

Σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά αναστάτωσε Έβρο και Ροδόπη!


Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εύζωνες ντύθηκαν με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές - Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Σαν σήμερα το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του δεύτερου και πιο φονικού κύματος της γενοκτονίας
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου