Ελλάδα

Κατά που πέφτει, λοιπόν, το Ελντοράντο;

Που είναι, λοιπόν, το Ελντοράντο, η παραμυθένια γη του πλούτου και του ηγεμόνα της χρυσόσκονης; Στα υψίπεδα της Γουιάνας που λέει ο θρύλος ή θα αποκαλυφθεί στις ακτές και στις νησίδες της δημοσιονομικά εκτροχιασμένης χώρας μας, μετά το επενδυτικό προσκλητήριο του ταμείου αξιοποίησης και πωλήσεων της περιουσίας του Δημοσίου;

Πάνε τριάντα χρόνια, ίσως και 32, από τότε που ο καθηγητής, Τάκης Αθανασόπουλος παρέδιδε μαθήματα διοίκησης των επιχειρήσεων στην τότε βιομηχανική σχολή του Πειραιά. Πρόσφατα ξενοφερμένος εκείνη τη εποχή της επικείμενης Αλλαγής, ενδιαφέρων καθηγητής, πρότυπο μάνατζερ για ορισμένους φοιτητές, στα χρόνια που ο οικονομικός φιλελευθερισμός ήταν ασύμβατος με τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου.

Πουλάμε, διαλαλεί πάλι το ταμείο και ο νέος πρόεδρος υποδεικνύοντας ένα πιθανό Ελντοράντο στους κεφαλαιούχους . Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα, ο κ. Αθανασόπουλος προσβλέπει σε πωλήσεις τριών δις μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλων 19 δις ως το τέλος του ΄15.

Πουλώντας, λοιπόν, επιχειρήσεις και εκτάσεις του Δημοσίου η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει σε τρία χρόνια, όσα ενδεχομένως σπαταλήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το κοστολόγιο σύμφωνα με επίσημες αναφορές περί το 2006, ξεπερνούσε τα 13 δις, ενώ είχαν προϋπολογισθεί λιγότερα από τέσσερα.

Αυτή η υπόθεση, αν αρχίσει διερεύνηση και ολοκληρωθεί ποτέ, ίσως αποδειχθεί το πιο ελεεινό fast truck στη νεότερη ιστορία. Και πολλές από τις δεκάδες δις που φυγαδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αποτελούν προσόδους ενός μίγματος φοροδιαφυγής, και ξεπλύματος γύρω από τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου των Εξοπλιστικών και των Ολυμπιακών.

Γύρω από την δράση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται , θα εξελιχθεί προσεχώς ένα αντιπολιτευτικά προσοδοφόρο μέτωπο του οποίου οι γραμμές έχουν χαραχθεί ήδη . Από τη μια η κυβέρνηση με τον καθηγητή προσπαθεί να ελκύσει επενδυτές στο νεοελληνικό Ελντοράντο. Φτιάχνοντας τους την ψυχολογία και τις προϋποθέσεις των ειδικών οικονομικών ζωνών και από την άλλη η αντιπολίτευση την ρίχνει διατυμπανίζοντας , ότι εδώ θα γίνει κάτι σαν … τον τάφο των κεφαλαίων τους .

Είναι ξεκάθαρο ότι οι περιστάσεις απαιτούν επενδύσεις ,που με την σειρά τους απαιτούν προσδοκία κερδών . Όμως σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρέπει να συμπράξει σε μια ακόμη υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού πλούτου. Και ούτε η αντιπολίτευση να τηρήσει μια άκαμπτη ιδεοληπτική στάση προσανατολισμένη στο όφελος των συντεχνιών . Πραγματικά το τι θα απογίνει αυτή η ριμάδα γη τώρα που τη γυροφέρνουν οι ενεχυροδανειστές και η κοινωνία βυθίζεται στο τέλμα, είναι υπόθεση που ξεπερνά την στειρότητα των κομματικών αντιπαραθέσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα αίτια της διάβρωσης του υπόγειου σωλήνα από όπου διέρρευσε το προπάνιο και έγινε η έκρηξη
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθούν άλλα δύο στελέχη της εταιρείας
Το εργοστάσιο της Βιολάντα μετά τη φονική έκρηξη
9
Σαρώνει η κακοκαιρία Erminio: Δύο περιοχές σε κόκκινο συναγερμό, μέχρι πότε θα διαρκέσει η σκόνη
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, ισχυρούς ανέμους και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, έως 7 μποφόρ, στο Αιγαίο
Αφρικανική σκόνη
Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων: Δεν έπεισαν τον ανακριτή και επέστρεψαν στη φυλακή ο ηγούμενος και ο μοναχός
Στις έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων., 264 αρχαία νομίσματα, 14 βυζαντινές εικόνες, δύο Ιερά Ευαγγέλια και ένα εκκλησιαστικό βιβλίο του 18ου αιώνα
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων