Πολιτική

Σταθάκης για ΔΕΠΑ: Αν υπάρχει σκάνδαλο, αυτό αφορά τη ΝΔ!

"Αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ" αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε νεα δήλωση για την υπόθεση των χρεών της ELFE προς την ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης αναφορικά με την ερώτηση τη ΝΔ για τη ΔΕΠΑ επισημαίνει τα εξής:

“1.Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών.

[read4more]

2.H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

3.Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.

4. Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης. Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας: «Δείτε μια φωτογραφία του Πίρι Ρέις και θα καταλάβετε γιατί δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ»
«Η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν σχέση με το Πίρι Ρέις, που δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε
Ο Νίκος Δένδιας
1
Ανδρέας Λοβέρδος για την ένταξή του στη ΝΔ: Επιλογή μου να στηρίξω τη σταθερότητα – Οι πολίτες δεν βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εναλλακτική
«Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο πολιτικός είναι για να σκέφτεται και να δρα, όχι να φοβάται. Με τον κ. Μητσοτάκη, είχαμε συμφωνήσει πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά τη ΔΕΘ», επεσήμανε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
101
Τέσσερις μήνες αναμονής στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα: Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι
Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνει άλλη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας με τον τρόπο του στον Αλέξη Τσίπρα μία νέα εσωκομματική κρίση
Ο Αλέξης Τσίπρας 2
Όλο το παρασκήνιο της προσχώρησης του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - Η «μάχη» του κέντρου από τη ΝΔ
Ο Α. Λοβέρδος είχε εδώ και πολύ καιρό επαφές με την Πειραιώς, ενώ ήδη από τα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει σιβυλλικά ότι «στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος θα είμαι παρών»
Ανδρέας Λοβέρδος και Κυριάκος Μητσοτάκης 22