Ελλάδα

Δημόκριτος και Εθνικό Αστεροσκοπείο: Δεν υπάρχει τοξική απειλή στο Μάτι

«Όλες οι μετρήσεις συνηγορούν ότι η τοξική ρύπανση στις πυρόπληκτες περιοχές υπήρξε περιορισμένη και κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια», διαβεβαιώνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μ. Πλειώνης, του "Δημόκριτου" Δρ. Γ. Νούνεσης και του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής Σπ. Μαυράκος. Χαρακτηρίζουν «εντελώς ανυπόστατο και τα στοιχεία που παραθέτει αναληθή» ένα άρθρο με τίτλο «Τοξική Απειλή» που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Real News, για το οποίο ζητούν την άμεση ανάκλησή του.

Οι επιστήμονες, καλούν την συντάκτρια «άμεσα να αναρτήσει σε δημόσια θέα ή να καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία τις μετρήσεις που ισχυρίζεται ότι καταδεικνύουν ότι στις πυρόπληκτες περιοχές της 23ης Ιουλίου 2018, «στο έδαφος και στο νερό εντοπίστηκαν ουσίες καρκινογόνες και νευροτοξικές, όπως διοξίνες, φουράνια και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες…» και «μέταλλα όπως μόλυβδος, αμίαντος», καθώς επίσης και τα επώνυμα εργαστήρια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που ενεπλάκησαν τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά την αναλυτική διαδικασία».

Οι τρεις επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων τονίζουν ότι «τα εργαστήρια των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας που ανέλαβαν την αξιολόγηση της τοξικής ρύπανσης στις πυρόπληκτες περιοχές, είναι διαπιστευμένα, διαθέτουν state of the art τεχνολογικό εξοπλισμό και διεθνές επιστημονικό κύρος. Είναι τα μόνα εργαστήρια που μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει μελέτες για την τοξική ρύπανση στο Μάτι», προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί στην πληρότητά τους και έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διακόπτεται σταδιακά η ύδρευση στις Βούτες, 20 αυτοψίες σε πηγάδια - Πώς γίνεται η «αφυδάτωση» της περιοχής για να αντιμετωπιστούν οι ρωγμές
Για τρίτη ημέρα το φαινόμενο των ρηγματώσεων δείχνει στάσιμο - Σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη την Πρωτομαγιά
Βούτες Ηρακλείου