Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Επίθεση στη Βουλή: Τρίτη φορά Ρουβίκωνας – video

Επίθεση στη Βουλή: Τρίτη φορά Ρουβίκωνας – video
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Οι μπογιές και τα καπνογόνα το μεσημέρι της Τρίτης (21.05.2019) στη Βουλή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρουβίκωνας κάνει… επίδειξη δύναμης.

Ο Ρουβίκωνας έχει επισκεφτεί κι άλλες φορές τη Βουλή. Άλλες δυο συγκεκριμένα. Μια τον Απρίλιο του 2015, μια δεύτερη τον Ιούλιο του 2017 και μια τρίτη σήμερα.

Το πρώτο «ντου» στη Βουλή έγινε για να αφεθούν ελεύθεροι συγγενείς των μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και ο Σάββας Ξηρός. Το δεύτερο για να αφεθεί ελεύθερη η Ηριάννα, κάτι που έγινε μερικούς μήνες μετά καθώς το δικαστήριο αποφάσισε πως ήταν αθώα. Και η τρίτη έγινε για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πρώτη φορά, Πρωταπριλιά

Ήταν 1η Απριλίου 2015 και οι πρωτοφανείς εικόνες με την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στη Βουλή, δεν ήταν ψέμα. Ήταν όμως η πρώτη φορά που τα μέλη της αναρχικής ομάδας έκαναν φύλλο και φτερό τα… μέτρα ασφαλείας σε ένα από τα -υποτίθεται- καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στην Αθήνα.

Οι αντιεξουσιαστές μπήκαν ανενόχλητοι στο προαύλιο και έφτασαν μια ανάσα από το να μπουν στο κτίριο της Βουλής. Δεν το έκαναν γιατί οι φρουροί πρόλαβαν να κλείσουν την πόρτα και να την κλειδώσουν.

Φωτογραφία αρχείου InTime News

Έξω από την είσοδο υπουργών και βουλευτών, στάθηκαν και ύψωσαν το πανό τους και πέταξαν τρικάκια. Και τότε η ομάδα που είχε μπει στη Βουλή ήταν περίπου 20 άτομα.

Και τότε είχε προκαλέσει εντύπωση η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε με εμφανώς ειρωνικό ύφος: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Τότε, ο Ρουβίκωνας είχε ζητήσει την απελευθέρωση των απεργών πείνας που είχαν κύριο αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση των συγγενών των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας.

Δεύτερη φορά

Η δεύτερη φορά που ο Ρουβίκωνας έκανε την εμφάνισή του στη Βουλή ήταν στις 26 Ιουλίου 2017. Μεσημέρι, περίπου στις 14:30, μέρη της αναρχικής ομάδας έφτασαν στη Βουλή από την ανατολική πλευρά του κτιρίου, πέταξαν τρικάκια και φώναζαν συνθήματα. Και πάλι η ομάδα ήταν 20 με 30 άτομα και πάλι οι αστυνομικοί κατάφεραν να κλείσουν τη σιδερένια πόρτα.

Τα «τρικάκια» έγραφαν «ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ» στη μία τους πλευρά και στην άλλη «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΑ Β.Λ.- ΠΕΡΙΚΛΗ Μ. ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ».

Φωτογραφία αρχείου InTime News

Και τότε, όπως και την πρώτη φορά, είχαν γίνει προσαγωγές, αλλά μετά από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις