Κόσμος

Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική» το σύνθημα σε διαδηλώσεις

Το Ιράν γιορτάζει σήμερα την 40η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, με διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.

Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μπροστά στο κτίριο όπου βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απευθείας εικόνες από αντίστοιχες διαδηλώσεις σε άλλες ιρανικές πόλεις, όπως η Μάσχαντ και η Ισφαχάν, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, αλλά και στην Ιλάμ, τη Σιράζ, τη Μπουσέρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, «οι ιρανικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο καθώς και εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις» σε όλη τη χώρα.

Στην Τεχεράνη άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πανό στα αγγλικά και τα περσικά τα οποία έγραφαν: «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, νίκη για το Ισλάμ» και άλλα που κορόιδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλοι κρατούσαν κίτρινες σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «Κάτω η Αμερική», αλλά και πανό που αναφέρονταν στη χθεσινή ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την ανάγκη να εμποδιστούν οι ΗΠΑ να «πατήσουν το πόδι τους» στο Ιράν.

Ο Χαμενεΐ εξάλλου απέκλεισε εκ νέου χθες Κυριακή το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ.

«Η σταθερή αντίθεση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το Ιράν για να τις αποτρέψει να εισέλθουν στην αγαπημένη μας χώρα», δήλωσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στα περσικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Αυτό το μέτρο, που υπαγορεύεται από τη λογική, απαγορεύει στην Αμερική να παρεισφρήσει εκ νέου στο Ιράν, συνιστά απόδειξη της πραγματικής εξουσίας και της ισχύος του Ιράν και δείχνει ότι η εξουσία (των Ηνωμένων Πολιτειών) δεν είναι παρά εικονική», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Στις 4 Νοεμβρίου 1979 τουλάχιστον εννέα μήνες μετά την ανατροπή του τελευταίου σάχη του Ιράν μια ομάδα φοιτητών, υπέρμαχων της Ισλαμικής Επανάστασης, εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους. Για να τους αφήσουν ελεύθερους ζητούσαν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον σάχη για να δικαστεί στο Ιράν.

Η κρίση λύθηκε 444 ημέρες αργότερα μετά τον θάνατο στην Αίγυπτο του σάχη και την απελευθέρωση των 52 Αμερικανών διπλωματών.

Έκτοτε οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον δεν έχουν αποκατασταθεί ποτέ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του