Κόσμος

Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μόρισον μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

Το ποσοστό δημοτικότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, υπέστη βαρύ πλήγμα, κυρίως εξαιτίας των χειρισμών του στην κρίση των καταστροφικών πυρκαγιών τους τελευταίους μήνες, καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Μόρισον είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο, στο 37%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας “The Australian”.

Η δημοτικότητα του ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Άντονι Αλμπανίζ ξεπέρασε αυτή του πρωθυπουργού και πλέον θεωρείται ο καταλληλότερος για το αξίωμα από το 46% του δείγματος της έρευνας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 59% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις επιδόσεις του Σκοτ Μόρισον.

Η δημοσκόπηση — η πρώτη που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ το 2020 — βασίζεται σε δείγμα 1.505 ψηφοφόρων, διενεργήθηκε από την περασμένη Τετάρτη ως προχθές Σάββατο και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,5%.

Τα αποτελέσματά της είναι τα χειρότερα για τον Μόρισον αφότου ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος, τον Αύγουστο του 2018, πριν καταφέρει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές στις οποίες φάνταζε αδύνατο να επικρατήσει τον Μάιο του 2019.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι οποίες μαίνονται από τον Σεπτέμβριο, πολύ νωρίς, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, έχουν απανθρακώσει ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια στρέμματα γης και μετέτρεψαν πάνω από 2.000 σπίτια σε αποκαΐδια.

Η κυβέρνηση του Μόρισον δεσμεύθηκε να διαθέσει 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για τις επιχειρήσεις διάσωσης και προστασίας των άγριων ζώων. Το ποσό αυτό θα προέλθει από το ταμείο για την ανοικοδόμηση και την ανάνηψη της χώρας από τις πυρκαγιές, το οποίο αναμένεται να έχει στη διάθεσή του κεφάλαια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας.

Επιστήμονες τονίζουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα πιθανότατα χάθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών και ορισμένα είδη πλέον κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο Μόρισον παραδέχθηκε ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στις πυρκαγιές — ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι έκανε διακοπές στη Χαβάη ενώ οι φωτιές ήδη έκαιγαν — και ότι «ορισμένα πράγματα θα μπορούσα να τα είχα χειριστεί πολύ καλύτερα στο πεδίο», σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corp χθες Κυριακή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελεί ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα επειδή παρακολουθούν ξένες ταινίες
Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει αύξηση των εκτελέσεων στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και για απλή παρακολούθηση ή διαμοιρασμό ξένων ταινιών και σειρών, σύμφωνα με το BBC
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν 2
Πολωνία: Νεαρή μητέρα αφήνει το γραφείο και εκπαιδεύεται για πόλεμο με τη Ρωσία – «Θα πολεμήσω για το παιδί μου»
Στα σύνορα με τη Ρωσία, χιλιάδες Πολωνοί εντάσσονται σε στρατιωτικά προγράμματα, παρακινούμενοι από τον φόβο μιας επίθεσης και την επιθυμία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters
Η 36χρονη διοικητική υπάλληλος Αγκνιέσκα Τζεντροζάκ στέκεται μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους κατά τη διάρκεια της εθελοντικής στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πεδίο εκπαίδευσης στο Μπρανιέβο της Πολωνίας
1