Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Regional Growth Conference: Ημερίδα αφιερωμένη στον Covid-19 και την Υγεία

Regional Growth Conference: Ημερίδα αφιερωμένη στον Covid-19 και την Υγεία

Οι ειδικοί επιστήμονες είναι σαφείς. Ο νέος κορονοϊός Sars-Cov-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη συμπεριφορά του ιού και της εκδήλωσης της νόσου Covid-19 είναι μικρή αλλά πολύτιμη, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο νέο κύμα τους προσεχείς μήνες.

Στο 8th Regional Growth Conference που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 2 με 4 Ιουλίου, η Πανδημία που προκλήθηκε από τη νόσο Covid-19 (σ.σ. την οποία προκαλεί ο κορονοϊός) θα συζητηθεί εκτενώς σε Ημερίδα, δίνοντας νέες προεκτάσεις και γνώση, ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ασφαλείς και υγιείς.

Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Tμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

Covid-19 στην Ελλάδα: Η ιστορία μιας επιτυχίας. Η χώρα μας αναδείχθηκε ως η πλέον ασφαλής, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν «φρέναραν» τον ιό. Έτσι το «παράδειγμα της Ελλάδας» συζητείται διεθνώς και το θέμα είναι, πλέον, πώς όλη αυτή η πρωτοφανής κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία, για νέες, πιο στέρεες βάσεις στις εθνικές οικονομίες. Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλμπος Γώγος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, θα αναφερθούν στο αν όλο αυτό που έζησε – και σε αρκετές περιπτώσεις εξακολουθεί να ζει ο πλανήτης – θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες και τις παγκόσμιες πολιτικές.

Covid-19: Οργάνωση και διαχείριση από την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα, ο ρόλος του κράτους και των επιστημόνων. Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σπουδαιότητα της έγκριτης επιστημονικής γνώσης σε μείζονα θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και οι συνεργάτες του στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην άρτια ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό, που σκόρπισε τον φόβο και την ανασφάλεια διεθνώς. Μεταξύ των ομιλητών ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οργάνωση της βασικής δομής του νοσοκομειακού συστήματος κάτω από συνθήκες πίεσης. Μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησε η χώρα, η σωστή οργάνωση συνέβαλε στην επίλυση πάγιων προβλημάτων, όπως είναι αυτό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αποδείχθηκε ότι το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας και οι πολύτιμοι λειτουργοί του μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες ασφυκτικής πίεσης, που δημιούργησε η νέα νόσος.

Οργάνωση μικροβιολογικού εργαστηρίου. Στην πολύ μεγάλη και καίρια συζήτηση που έχει ανοίξει για τα διαγνωστικά τεστ, την επάρκειά τους, την εγκυρότητα και την αποτελεσματικότητά τους, για τον έλεγχο του πληθυσμού, θα δοθούν απαντήσεις και θα αναλυθεί ο τρόπος, με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στην Covid-19 εποχή.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η αντιμετώπιση των ασθενών στο σπίτι και η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει χρόνια στις ατζέντες των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας. Η παρούσα συγκυρία φέρνει στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ τον ρόλο του ΕΣΥ και των Ιατρικών Συλλόγων.

 Φάρμακα και εμβόλια. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι σπουδαίος. Είναι εκείνος που «μεσολαβεί» μεταξύ γιατρών και ασθενών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για φαρμακευτικά σκευάσματα και για εμβόλια. Την εποχή της πανδημίας ο ρόλος του φαρμακείου αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο.

Η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών τον καιρό του Covid-19. O καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Χαράλμαπος Γώγος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις που δημιουργεί ο Covid-19 για τους ογκολογικούς ασθενείς και τη διαχείριση από το σύστημα υγείας, συζητώντας και λύσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις