Κόσμος

Ιράν: Η νέα στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης είναι «ένα βήμα» αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

Η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της υποστήριξής τους στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό στην Υεμένη,μπορεί να “διορθώσει λάθη του παρελθόντος” αλλά δεν είναι λύση στον πόλεμο που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα η Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τον τερματισμό κάθε αμερικανικής υποστήριξης — όπως οι πωλήσεις όπλων — στο Ριάντ, το οποίο πολεμά τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, ακολουθώντας αντίθετη πολιτική από αυτήν του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

“Τερματίζοντας την υποστήριξη στον σαουδαραβικό συνασπισμό και μην πουλώντας πλέον σε αυτόν όπλα, αν δεν είναι πολιτικός ελιγμός, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

“Το Ιράν υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί η Υεμένη και να τεθεί τέλος στην υποστήριξη αυτού που επιτίθεται”, πρόσθεσε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική απόφαση δεν θα “λύσει από μόνη της το πρόβλημα της Υεμένης”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, “ο αεροπορικός, ναυτικός και χερσαίος αποκλεισμός” της Υεμένης και τα “στρατιωτικά πλήγματα από χώρες που επιτίθενται υπό τη Σαουδική Αραβία” πρέπει επίσης να τερματιστούν.

Η σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το 2015 από τον σαουδαραβικό συνασπισμό. Η σύγκρουση μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεκαπέντε νεκροί από σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες λόγω κακοκαιρίας στην Πορτογαλία - Χιλιάδες εκκενώσεις σπιτιών στην επαρχία
Οι δημοτικές αρχές στην Κοΐμπρα διέταξαν για προληπτικούς λόγους, την εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 3.000 ανθρώπων, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Μοντέγκο
Ένα άτομο κοιτάζει μια πλημμυρισμένη περιοχή στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας
Συνάντηση Νετανιάχου – Τραμπ στον Λευκό Οίκο με «φόντο» τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί δια παντός το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων η συνάντηση
Τραμπ και Νετανιάχου
Μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο στη Ρωσία με απολογισμό έναν νεκρό και δύο τραυματίες
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα με στόχο την ενίσχυση του πατριωτισμού μέσα στα σχολεία, εισάγοντας, επίσης, ύλη στρατιωτικής εκπαίδευσης
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο στη Ρωσία
Σχεδόν 1.500 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού - «Απαράδεκτη η στρατολόγηση» λέει η Κένυα
Έκθεση της συλλογικότητας All Eyes on Wagner (AEOW) περιλαμβάνει ονόματα ανθρώπων από 45 χώρες της Αφρικής που στρατολογήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025
Στρατιώτες