Κόσμος

Αλεξάντρ Λουκασένκο: Η Λευκορωσία θα μπει σε πόλεμο, αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση

Αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση τότε η Λευκορωσία θα μπει σε πόλεμο, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υποδεχθεί “εκατοντάδες χιλιάδες” ρώσους στρατιώτες στην περίπτωση σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Λευκορωσίας γίνονται την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους δυτικούς όσον αφορά την Ουκρανία έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, αξιώνοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά της, και προετοιμάζει προσεχώς κοινές ασκήσεις με το Μινσκ, στις πύλες της ΕΕ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Λουκασένκο σημείωσε ότι “θα υπάρξει πόλεμος” αν η χώρα του δεχθεί επίθεση ή “αν η σύμμαχός της η Ρωσία δεχθεί απευθείας επίθεση“.

“Θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τη γη μας και την πατρίδα μας”, δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν θα υπάρχουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο” καθώς “όλοι θα χάσουν τα πάντα”.

Χαρακτηρίζοντας “κρίσιμο” το επίπεδο των εντάσεων σήμερα στην Ευρώπη, ο Λευκορώσος πρόεδρος απείλησε να υποδεχθεί τον ρωσικό στρατό στο έδαφός του στην περίπτωση πολέμου.

“Αν υπάρξει επίθεση κατά της Λευκορωσίας, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες. Αυτοί, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους, θα υπερασπιστούν αυτή τη γη“, σημείωσε κατά την ομιλία του που διήρκεσε ώρες.

Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία προσέφερε σημαντική πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο Λουκασένκο κατά τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις που έγιναν το 2020 σε αμφισβήτηση της επανεκλογής του στην προεδρία και κατεστάλησαν με τη βία.

Τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών, οι οποίοι φοβούνται για μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, την φιλοδυτική γειτονική χώρα της Ρωσίας.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή στην γείτονά της, αλλά κρίνει ότι απειλείται από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια και από την δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Καταλονία της Ισπανίας - Παρασύρθηκαν από φουσκωμένα νερά ποταμού
Οι βροχές προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες που επηρέασαν ιδίως νοσοκομείο της Βαρκελόνης, το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει τις εισαγωγές νέων ασθενών, αφού κόπηκε το ρεύμα
Πλημμύρες στην Ισπανία από τις καταρρακτώδεις βροχές
Η οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr