Πολιτική

Μαριέττα Γιαννάκου: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η αντιδράσεις, η κρίση

Ως υπουργός Παιδείας, η Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε την άνοιξη του 2006 αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Μαριέττα Γιαννάκου θέλησε εκείνη την εποχή να υλοποιήσει τις προτάσεις μίας «επιτροπής σοφών» για την ανώτατη παιδεία. Αυτές προέβλεπαν αλλαγές στον τρόπο διάθεσης δωρεάν συγγραμμάτων, αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, καθορισμό ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές κ.ά.

Ταυτόχρονα ανακινήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος, με σκοπό την απάλειψη των νομικών εμποδίων για την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι μεταρρυθμιστικές αυτές προσπάθειες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς από πολλούς κρίθηκε ότι προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων και υποβάθμιζαν τις παροχές προς τους φοιτητές και την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα ήταν μία πολύμηνη αναστάτωση στον χώρο της ελληνικής ανώτατης παιδείας, με κύματα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, απεργίες καθηγητών, μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο!

Click4more: Μαριέττα Γιαννάκου: Η πολιτική της διαδρομή

Τελικώς μετά την υπαναχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναθεώρηση του Άρθρου 16 αναβλήθηκε, ενώ ο νέος νόμος – πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ υπερψηφίστηκε στη Βουλή στις 8 Μαρτίου του 2007, εν μέσω βίαιων επεισοδίων και σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας κατά του νόμου την ώρα της ψήφισης.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2007, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, δόθηκε δημοσιότητα στην πρώτη έκδοση του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το βιβλίο θεωρήθηκε, από ορισμένους κύκλους, ως προσπάθεια απόκρυψης τμήματος της νεοελληνικής ιστορίας με στόχο την προώθηση φιλικών σχέσεων με γειτονικά κράτη, και ζητήθηκε η απόσυρσή του.

Η Μαριέττα Γιαννάκου απέκλεισε την πιθανότητα απόσυρσης του βιβλίου για λόγους νομιμότητας, λέγοντας ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τελικά το βιβλίο αποσύρθηκε μετά τις εκλογές από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, διάδοχό της στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντίο από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την οδύνη της για τον θάνατο της βουλευτού Επικρατείας
της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου μετά από ένα μήνα σκληρής μάχης.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε υπόδειγμα πολιτικού. Πολέμησε για τις απόψεις της με θάρρος και εντιμότητα. Ξεκίνησε την πολιτική της δραστηριότητα το 1974 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ και υπήρξε ενεργή μέχρι το θάνατό της.

Υπηρέτησε με υπευθυνότητα τη χώρα και την κοινωνία ως Υπουργός Παιδείας (2004 – 2007), ως Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1990 – 1991), ως Βουλευτής και Ευρωβουλευτής.

Ειδικότερα ως Υπουργός Παιδείας, πορεύτηκε με κύρια όπλα τον κοινωνικό
διάλογο και την προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενδυνάμωσε τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική μας προϋπηρεσία, ενώ δεν δίστασε να συγκρουστεί με άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα βάζοντας λουκέτο σε δεκάδες παραβατικές ιδιωτικές δομές.

Η Ομοσπονδία μας μεταφέρει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους της και στη Νέα Δημοκρατία. Θα αναμείνουμε λεπτομέρειες για τη νεκρώσιμη ακολουθία για να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του Δ.Σ. ώστε να τιμηθεί η
μνήμη της».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης