Ελλάδα

Μωβ μέδουσες: Μεγάλη έξαρση στο Ιόνιο – Που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας «οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα αρχίσει να εντείνεται ειδικά στο Ιόνιο.

Σημειώνεται, πως η μωβ μέδουσα εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. 

ellada medouses

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Μωβ μέδουσες στη Μεσόγειο

Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο, το πρόβλημα της εξάπλωσης της έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στο Ιόνιο. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε στο Αιγαίο, την Ισπανία και την Γαλλία.

Φέτος το πρόβλημα είναι πια σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, από Πορτογαλία στα δυτικά μέχρι και το Ισραήλ στα ανατολικά και νότια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες. Ενώ μπορεί ακόμα να μην έχει αναφερθεί κάτι στην Αδριατική θάλασσα είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και εκεί.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, στον παρακάτω χάρτη υπάρχει μόνο ένα μέρος των καταγραφών και αυτό διότι άλλες χώρες όπως π.χ. η Ιταλία έχουν δικές τους εφαρμογές που βάζουν εκεί τις καταγραφές και τα δεδομένα, με πολλές φορές αυτές οι εφαρμογές να είναι κλειστές για την διαθεσιμότητα των δεδομένων στο κοινό ανά πάσα στιγμή.

mesogeios

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας «Ράγα SOS» στον σταθμό του μετρό Ομόνοια - Εκτροχιασμός συρμού σε σήραγγα με φωτιά και τραυματίες
Μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισαν να καταφθάνουν ασθενοφόρα, οχήματα του ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ), μηχανές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, περιπολικά και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων
Άσκηση στο μετρό
Καιρός σήμερα: Έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Άνεμοι έως 8 μποφόρ και θερμοκρασία στους 19 βαθμούς
Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις
Βροχή
ΕΛΑΣ: Το βίντεο κατά του εκφοβισμού και το Fiat 500 που «κάνει» bullying σε άλλα περιπολικά – «Είναι βία»
Στο βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατά με λουρί ένα μικρό περιπολικό, μάρκας Fiat 500, το οποίο είναι επιθετικό και κινείται απειλητικά σε βάρος δύο μεγαλύτερων οχημάτων τύπου τζιπ της ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ
Εξαφάνιση 28χρονου από την Θεσσαλονίκη – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Ο Χρήστος Τσακίρης έχει ύψος 1.63 μ., 80 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε πορτοκαλί φούτερ μπλούζα, μπλε αθλητική φόρμα ΝΙΚΕ και μαύρα αθλητικά παπούτσια
Εξαφάνιση