Κόσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές πάνω από 97 δισ. δολάρια

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε πάνω από 97 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ζημίες στην Ουκρανία μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά η ανοικοδόμηση της χώρας πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δις δολάρια, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ουκρανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουκρανία υπέστη ζημίες ύψους 252 δισεκ. δολαρίων μέσω των πληγμάτων στην οικονομία και την παραγωγή της χώρας καθώς και τις επιπλέον δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο, ενώ ο εκτοπισμός του ενός τρίτου των κατοίκων της Ουκρανίας αναμένεται να εκτοξεύσει το ποσοστό φτώχειας στο 21% από το μόλις 2% που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ενδεχομένως να φθάσουν τα 349 δισεκ. δολάρια, για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου -περίπου 1,6 φορές το εθνικό ΑΕΠ των 200 δισεκ. δολαρίων το 2021.

Από το ποσό αυτό, τα 105 δισεκ. απαιτούνται βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών όπως η ανοικοδόμηση χιλιάδων κατεστραμμένων σχολείων και πάνω από 500 νοσοκομείων.

Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη προετοιμασίας για τον επερχόμενο πιθανόν βαρύ χειμώνα με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών, την αποκατάσταση της θέρμανσης και την αγορά φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές και πιθανόν να αυξηθεί το κόστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

“Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής θα είναι ορατός για γενιές, με οικογένειες εκτοπισμένες και χωρισμένες μεταξύ τους, διαταραχές στην ανθρώπινη ανάπτυξη, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροπή της θετικής πορείας της οικονομίας και του δείκτη φτώχειας”, σημειώνεται στην έκθεση.

Ο Άρουπ Μπανέρτζι, ο περιφερειακός διευθυντής του παραρτήματος της Ανατολικής Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μια “πολύ ισχυρή” και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία και ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ομάδας των Επτά που είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο ίδιος, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ουκρανίας ότι θα χρειαστούν 750 δισεκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας πιθανόν συνάγονται από την έκταση των υλικών και οικονομικών καταστροφών, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την εκτίμηση.

Ο Όλεγκ Ούστενκο, ένας ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται δεσμεύσεις από τις δωρήτριες χώρες ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν πέντε δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση κάθε μήνα για όλο τον επόμενο χρόνο.

Ο Μπανέρτζι συμφώνησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί εξωτερική στήριξη το 2023 εκτός αν υπάρξει “κάποια πραγματικά δραστική αλλαγή στην πορεία του πολέμου”.

Ο ίδιος είπε ότι η οικονομία είναι σε “λίγο καλύτερη κατάσταση” από την αναμενόμενη και το ΑΕΠ της χώρας εμφανίζει τώρα συρρίκνωση κατά 30-35% το 2022 αντί για 45% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NYT: «Καμία συμφωνία και καμία συνέπεια για τον Πούτιν» – Όσα κατάφερε να κερδίσει από τη συνάντηση του με τον Τραμπ
Ο Ρώσος κατάφερε να μπει ξανά ανάμεσα στους νομιμοποιημένους ηγέτες και να κερδίσει τα πολυτιμότερα «δώρα»: χρόνο και αναστολή των συζητήσεων για νέες κυρώσεις
Βλαντιμίρ Πούτιν 13
Ζελένσκι: Προοπτική διαλόγου για το εδαφικό, μόνο αν η Ουκρανία είναι στο τραπέζι – Πιέζει για συνάντηση με Πούτιν και Τραμπ
Ο Ουκρανός ξεκαθάρισε πως η θέση της Ουκρανίας είναι να επιτευχθεί μία πραγματική και διαρκής ειρήνη με τη Ρωσία και όχι μία παύση του πυρός
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 5
Τραμπ και Ζελένσκι συζήτησαν για συνολική ειρηνευτική συμφωνία: «Συμφωνούμε όλοι σε αυτό, αν πάει καλά θα βρεθούμε με Πούτιν»
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Η πρώτη ανάρτηση του Αμερικανού μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και Ιταλία ετοιμάζουν κοινή δήλωση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ 4
Γκάφα το χειροκρότημα του Τραμπ στον Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος «έκοψε» το στιγμιότυπο από τα βίντεο στο μοντάζ
Αν και ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα αμάζευτα, το Κρεμλίνο είπε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και να δημοσιεύσει γρήγορα τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν στην ιστορία
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
1
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αλάσκα – Συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Αμερικάνου με τον Ουκρανό ομόλογό του - Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα - Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
1
«Ο θρίαμβος του Πούτιν»: Γιατί η σύνοδος στην Αλάσκα αποδείχθηκε τεράστιο λάθος για τον Τραμπ και τι κέρδισε ο Ρώσος από αυτήν
Η ανάλυση του Politico για τη συνάντηση των ηγετών - Ο Ρώσος κατάφερε να αποφύγει την οργή του Αμερικάνου, να αναβάλει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων και να συνεχίσει να κάνει τα όσα επιθυμεί
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
58