Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγή αιχμαλώτων – Η Ρωσία έδωσε μαχητές του Azovstal για να πάρει φίλο του Πούτιν

Σε νέα ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν Ουκρανία και Ρωσία. Η Μόσχα έδωσε 215 στρατιωτικούς, αναμεσά τους μαχητές του Azovstal και πήρε 55 κρατούμενους, μεταξύ αυτών και τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, φίλο και κουμπάρο του Πούτιν.

Τη νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσε η Ουκρανία. Ανάμεσα στα 55 άτομα που απελευθέρωσε η Ρωσία είναι και Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες.

«Επιτύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων, τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας. Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία είναι και αξιωματικοί που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της χαλυβουργίας Azovstal, μάχη που αποτελεί για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανού πρώην βουλευτή, φίλου και κουμπάρου (όπως ισχυρίζεται) του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης που προετοιμαζόταν για καιρό», πέντε αξιωματικοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της άμυνας στην Azovstal, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

ukraine prisoners ukraine prisoners ukraine prisoners

Θα παραμείνουν στην Τουρκία «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου» δυνάμει συμφωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ακόμη ο Ζελένσκι.

Δέκα αλλοδαποί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους πέντε Βρετανοί και δύο Αμερικανοί, ένας υπήκοος Κροατίας, ένας υπήκοος του Μαρόκου και ένας υπήκοος της Σουηδίας, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ «ευχαρίστησαν» τον Ουκρανό πρόεδρο και την κυβέρνησή του διότι «συμπεριέλαβαν δύο Αμερικανούς πολίτες στην ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε» με τη Ρωσία, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ευχαριστούμε τον πρίγκιπα διάδοχο (σ.σ. της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) και τη σαουδαραβική κυβέρνηση που διευκόλυναν» την επιχείρηση, πρόσθεσε ο Σάλιβαν μέσω Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 2
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC 2