Κόσμος

Πορτογαλία: Χάος με την ακύρωση πτήσεων λόγω απεργίας του προσωπικού καμπίνας της Easyjet

Το προσωπικό καμπίνας της Easyjet στην Πορτογαλία ξεκίνησε σήμερα (01.04.2023) τριήμερη απεργία, διεκδικώντας από την βρετανική αεροπορική εταιρία αυξήσεις μισθών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση τουλάχιστον 78 πτήσεων και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της χώρας.

Τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας συνιστούν στους επιβάτες της Easyjet να ενημερώνονται για την πτήση τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο. Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (01.04.2023) λόγω της απεργίας ήταν κυρίως προς την Μπαστιά (Γαλλία), το Μπέρμιγχαμ (Βρετανία) και τη Βασιλεία (Ελβετία) με αναχώρηση από τη Λισαβόνα, καθώς και προς τη Μαδρίτη με αναχώρηση από το Πόρτο (βόρεια). 

Το πορτογαλικό υπουργείο Υποδομών, που ασκεί την εποπτεία των μεταφορών, όρισε ελάχιστη υπηρεσία για 54 πτήσεις.

Από την πλευρά της η Easyjet δήλωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να «ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της απεργίας, εξηγώντας ότι ακύρωσε εκ των προτέρων πτήσεις και ότι έδωσε «τη δυνατότητα στους πελάτες της να αλλάξουν πτήση δωρεάν ή να πάρουν αποζημίωση».

Σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Πολιτικής Αεροπορίας (Sindicato Nacional do Pessoal de Voo da Aviação Civil — SNPVAC), που προκήρυξε την απεργία, η εταιρία ακύρωσε 78 πτήσεις για τις τρεις ημέρες της απεργίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των προγραμματισμένων πτήσεων, όταν ανακοινώθηκε η απεργία στις 17 Μαρτίου.

Οι απεργοί διεκδικούν αυξήσεις μισθών, «που έχουν παγώσει από το 2019» και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Στο δίκτυο της Easyjet στην Ευρώπη, «είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι» αλλά και εκείνοι που «εργάζονται τις περισσότερες ώρες με τις λιγότερες περιόδους ρεπό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η απόφαση για απεργία ελήφθη μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων που κράτησαν πέντε μήνες με την εταιρία.

Η Easyjet, που απέκτησε 18 χρονοθυρίδες (slots) της δημόσιας εταιρίας TAP στην οποία εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης, έχει μεγάλη ανάπτυξη στην Πορτογαλία.

Η Easyjet, που προτείνει σχεδόν 90 αεροπορικές συνδέσεις από τα πορτογαλικά αεροδρόμια, αύξησε τη δυναμικότητά της κατά 36%. Θα προτείνει φέτος 11,2 εκατομμύρια θέσεις.

Η εταιρία, που προβλέπει μια χρονιά ρεκόρ, αναμένεται να απασχολήσει αυτό το καλοκαίρι τουλάχιστον 830 μισθωτούς, έναντι 350 το 2019, πριν από την υγειονομική κρίση, είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ο Ζοζέ Λόπες, διευθυντής της Easyjet για την Πορτογαλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2