Κόσμος

Σουδάν: Διαψεύδει η Βάγκνερ ότι επιχειρεί ή δραστηριοποιείται στη χώρα – Απόντες «πάνω από δύο χρόνια»

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε χθες, Τετάρτη (19.04.2023), ότι επιχειρεί στο Σουδάν, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμιά σχέση με τις σφοδρές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και μέρες στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Βάγκνερ πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, μεταξύ άλλων. Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, αλλά και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Βάγκνερ δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια.

Οι δυνάμεις των δύο στρατηγών ενεπλάκησαν σε ανοικτό πόλεμο από το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τη Βάγκνερ, δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Είναι ιδεολογικά συγγενής του Χίτλερ» – «Θα πάρουμε το Τελ Αβίβ σε 72 ώρες» λένε τουρκικά μέσα
«Αυταπάτη του Νετανιάχου πως η Ιερουσαλήμ είναι δική του! Ο Νετανιάχου είναι ηγέτης γενοκτονικού δικτύου», δήλωσε με τη σειρά του Ομέρ Τσελίκ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
15
Οι πρώτες εικόνες από την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας - Πάνοπλοι στρατιώτες και άρματα μάχης στα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτιρίων
Σύμφωνα με τις IDF, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό του Ισραήλ έχει βομβαρδίσει «περισσότερους από 150 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη την πόλη της Γάζας τα τελευταία 24ωρα
Ισραηλινοί στρατιώτες στην πόλη της Γάζας
64