Κόσμος

ExxonMobil: Στο αρχείο η υπόθεση δολοφονιών και βασανισμών στην Ινδονησία

Η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για να μπει στο αρχείο προσφυγή εναντίον της που είχε κατατεθεί το 2001 από πολίτες της Ινδονησίας.

Οι κάτοικοι της Ινδονησίας κατηγορούσαν της ExxonMobil για συνέργεια σε βασανισμούς και φόνους που διαπράχθηκαν από στρατιώτες, μερικές ημέρες προτού ξεκινήσει δίκη για την υπόθεση.

Οι όροι της συμβιβαστικής συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, με επίσημο έγγραφο να διευκρινίζει μόνο ότι επιλύει «όλα τα επίδικα ζητήματα».

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είχαν εκτυλιχτεί σε εγκατάστασή της στην επαρχία Ατσέχ.

Έντεκα χωρικοί κατήγγειλαν πως η ExxonMobil πλήρωνε ινδονήσιους στρατιώτες για να εγγυώνται την ασφάλειά της και ότι οι τελευταίοι διέπραξαν αθρόες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φόνων, βασανισμών, σεξουαλικά εγκλήματα και απαγωγές.

Έπειτα από διάφορες διαδικασίες, η δίκη επρόκειτο να αρχίσει την 24η Μαΐου.

«Οι εντολείς μας αγωνίστηκαν θαρραλέα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και συνέχισαν τη μάχη τους για πάνω από είκοσι χρόνια», ανέφερε η δικηγόρος Ανιέσκα Φρίσμαν της εταιρείας Cohen Milstein σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορέσαμε, την παραμονή της δίκης, να εξασφαλίσουμε κάποια δικαιοσύνη για αυτούς και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Οι προσφεύγοντες θα παραμείνουν ανώνυμοι, πρόσθεσε η δικηγόρος.

Η ExxonMobil τόνισε σε δική της ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τους τις μορφές», συμπεριλαμβανομένων «των ενεργειών που προσάπτονται σε αυτή την προσφυγή στον ινδονησιακό στρατό». Παρότι, τόνισε ο πετρελαϊκός κολοσσός, δεν είχε διατυπωθεί καμιά κατηγορία σε βάρος δικού της εργαζόμενου, η συμφωνία η οποία έγινε θα επιτρέψει σε όλα τα μέρη να γυρίσουν σελίδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 23 λεπτά
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας