Κόσμος

Καναδάς: Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα – Καπνοί καλύπτουν το δυτικό τμήμα της χώρας

Οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές έχουν καλύψει τον δυτικό Καναδά, καθώς νέες εστίες ξέσπασαν στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Αλμπέρτα.

Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες στο Κεμπέκ έσβησαν μερικές από τις χειρότερα πύρινα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιτρέποντας σε χιλιάδες εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες στον Καναδά έχουν κάνει στάχτη περίπου 48 εκατομμύρια στρέμματα, μια έκταση μεγαλύτερη από την Ολλανδία.

Τη Δευτέρα υπήρχαν 449 ενεργές εστίες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 219 μαίνονταν εκτός ελέγχου.

«Αν δείτε τον δυτικό Καναδά, έχει καλυφθεί εντελώς από καπνούς και αυτό θα συνεχιστεί την Τρίτη», εξήγησε ο μετεωρολόγος Τζέραλντ Τσενγκ, επικαλούμενος σχετικό χάρτη. Σύμφωνα με τον δείκτη για την ποιότητα του αέρα, το Έντμοντον και το Φορτ Μακμάρεϊ βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για τη δημόσια υγεία.

Εξαιτίας του ανέμου, οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα εξαπλώθηκαν στις επαρχίες Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα.

Στο Κεμπέκ (ανατολικά), οι ενεργές εστίες μειώθηκαν σε 110 σήμερα από σχεδόν 150 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι καπνοί είχαν φθάσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ο Τσενγκ προέβλεψε ασθενείς βροχές στη συγκεκριμένη επαρχία, αλλά επεσήμανε τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών από κεραυνούς.

Σχεδόν 5.000 πυροσβέστες επιχειρούν σήμερα σε Αλμπέρτα, Νέα Σκωτία και Κεμπέκ, ενώ η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι