Κόσμος

ΗΠΑ: Ψηφοφορία αύριο 17/10 στο Κογκρέσο για την ενδεχόμενη ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, που έχει «παραλύσει» εδώ και δυο εβδομάδες και πλέον εξαιτίας της ενδοκομματικής σύγκρουσης των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να ψηφίσει αύριο Τρίτη (17.10.2023) για την πιθανή εκλογή του νέου προέδρου του, σύμφωνα με ειδοποίηση που έλαβαν τα μέλη της Βουλής τον Αντιπροσώπων χθες.

Το Κογκρέσο, το αμερικανικό κοινοβούλιο, με δυο σώματα, είναι διχασμένο. Η Γερουσία των ΗΠΑ ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως το τρέχον διάστημα έχει βρεθεί σε χάος άνευ προηγουμένου.

Η πλειονότητα των εξουσιών του θεσμού έχει τεθεί σε αναστολή, μετά τη για πολλούς απρόσμενη καθαίρεση του «speaker» Κέβιν Μακάρθι την 3η Οκτωβρίου, όταν μετατράπηκε σε θύμα της σύγκρουσης των λεγόμενων μετριοπαθών και των τραμπικών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές της δεξιάς δεν έχουν καταφέρει έκτοτε να συνεννοηθούν για τον διάδοχό του.

Έπειτα από μια εβδομάδα με μεγάλες εντάσεις και αρκετές ανατροπές, ο βουλευτής του Οχάιο Τζιμ Τζόρνταν, πιστός του Ντόναλντ Τραμπ, είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Όμως δεν φάνηκε να μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού συναδέλφων του για να εκλεγεί.

Αβέβαιη η έκβαση

Αναμένεται παρ’ όλ’ αυτά να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 12:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Τρίτη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η έκβασή της είναι το λιγότερο αβέβαιη.

«Είναι καιρός να πιάσουμε δουλειά», έκρινε ο Τζιμ Τζόρνταν μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας τους συναδέλφους του να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου και να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αύξησε την πίεση. Η Βουλή το τρέχον διάστημα δεν μπορεί να ψηφίσει κανένα μέτρο για τη χορήγηση βοήθειας στον ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το Δημοκρατικό κόμμα του Τζο Μπάιντεν, μειοψηφικό στη Βουλή, πρακτικά έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή στις χαοτικές διεργασίες στο Κογκρέσο.

Τουλάχιστον ελλείψει συμμαχίας-έκπληξης με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, που θα μπορούσε επίσης να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Γάζα: Οι IDF δημοσίευσαν σοκαριστικά βίντεο με μέλη της «Μονάδας Βέλος» να βασανίζουν Παλαιστίνιους – Σκληρές εικόνες
Ένα από τα βίντεο δείχνει τον βάναυσο ξυλοδαρμό δύο αντρών, τους οποίους σέρνουν στο έδαφος σφαδάζοντας με τους IDF να δηλώνουν ότι πρόκειται για τη «Μονάδα Βέλος, τους εκτελεστές της Χαμάς»
Μονάδα Βέλος
Ο δύσκολος δρόμος προς την συμφωνία για την Γάζα: Το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τα σχέδια του Ερντογάν και ο τελευταίος λόγος στον Τραμπ
Για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν
Βίρτζίνια Τζιούφρε: «Τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν ήταν ιπτάμενα μέσα trafficking», «ήθελε να λογοδοτήσουν όλοι οι άνδρες» λέει η συγγραφέας του βιβλίου της
Η δημοσιογράφος που βοήθησε την Τζιουφρέ για τη συγγραφή του βιβλίου «Nobody's Girl» ζητά από τον πρίγκιπα Άντριου να μοιραστεί όλα όσα γνωρίζει για τον παιδεραστή
Το βιβλίο της Βιρτζίνια Τζουφρέ