Υγεία

Το Viagra μπορεί να μειώσει κατά 60% τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ – Τα ευρήματα μελέτης

Το Viagra, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, μπλοκάρει ένα ένζυμο που βρίσκεται στον εγκέφαλο όσων πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 27.000 άτομα άνω των 65 ετών, συγκρίνοντας τους μισούς από τους συμμετέχοντες στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί σινδεναφίλη (δραστική ουσία του Viagra), με τους άλλους μισούς οι οποίοι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το Viagra καταστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PDE5.

Σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η PDE5 είναι «σημαντικά αυξημένη» στο τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τη μνήμη.

«Διαπιστώσαμε ότι η σινδεναφίλη συσχετίστηκε με 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xingyue Huo.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Viagra αυξάνει την ροή στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και δυνητικά θεραπεύει την άνοια.

Ο αριθμός των ατόμων 65 ετών και άνω που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ αναμένεται να αυξηθεί σε 12,7 εκατομμύρια έως το 2050.

Μείωση κινδύνου και για καρδιαγγειακές παθήσεις
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσε επίσης ότι το Viagra μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους άνδρες έως και 39% και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 25%.

Όσοι έπαιρναν Viagra είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια και μικρότερες πιθανότητες (22%) να αναπτύξουν ασταθή στηθάγχη, η οποία παρουσιάζεται όταν η αθηρωματική πλάκα δεν επιτρέπει στο οξυγόνο και το αίμα να ρέει μέσω της στεφανιαίας αρτηρίας στην καρδιά.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1