Κόσμος

Γρίπη των πτηνών σε πιγκουίνους της Νότιας Γεωργίας, ενός “παράδεισου” άγριας ζωής

Μεγάλοι πληθυσμοί πιγκουΐνων που ζουν στη Νότια Γεωργία, μια υποανταρκτική νήσο, βρέθηκαν να νοσούν από την γρίπη των πτηνών. Ανάμεσα στους… νοσούντες και 5 βασιλικοί πιγκουίνοι.

Η Νότια Γεωργία αποτελεί σπίτι για πολλά είδη της άγριας ζωής. Οι φόβοι των επιστημόνων έγιναν πραγματικότητα, αφού 10 πιγκουίνοι βρέθηκαν να νοσούν από γρίπη των πτηνών. Έτσι, μετά από πολλά πτηνά, θύματα της νόσου έπεσαν και οι βασιλικοί πιγκουίνοι. 

Θετικό είναι πως δεν είναι ακόμα η εποχή αναπαραγωγής τους και γι’ αυτό υπάρχει αισιοδοξία πως ο άμεσος αντίκτυπος από τη γρίπη των πτηνών θα είναι περιορισμένος. Ακόμη όμως υπάρχουν ανησυχίες για τον επόμενο χρόνο, όταν οι πιγκουίνοι θα συγκεντρωθούν και πάλι μαζικά.

Υπολογίζεται ότι την εποχή του ζευγαρώματος συγκεντρώνονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο πτηνά στην υποανταρκτική νήσο της Νότιας Γεωργίας, για να ζευγαρώσουν και να αναθρέψουν τα μικρά τους. 

«Οι συναθροίσεις αγρίων ζώων γύρω από τις ακτές της είναι εκπληκτικές. Συγκεντρώνεται τεράστιος αριθμός πολλαπλών ειδών από πιγκουΐνους, άλμπατρος και φώκιες», δήλωσε ο Dr. Norman Ratcliffe, οικολόγος πτηνών στην Βρετανική Εταιρεία Ερευνών στην Ανταρκτική (BAS).

«Εάν η γρίπη των πτηνών επικρατούσε και προκαλούσε υψηλή θνησιμότητα σε όλο το νησί, θα ανησυχούσαμε για τη διατήρηση των ειδών. Προς το παρόν, όμως, μοιάζει να εξαπλώνεται κάπως περιορισμένα», πρόσθεσε.

Αναρίθμητα νεκρά πτηνά και θηλαστικά

Ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) που αποδεκατίζει την άγρια ζωή του πλανήτη, κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο την τελευταία διετία έχει μεγάλη έξαρση. Το στέλεχος Η5Ν1 που επικρατεί προκαλεί τον θάνατο και σε αναρίθμητα οικόσιτα πτηνά και θηλαστικά σε όλο τον κόσμο.

Η Ανταρκτική και οι υποανταρκτικές νήσοι έχουν γλιτώσει τα χειρότερα, επειδή είναι απομακρυσμένες. Η κατάσταση όμως άρχισε να αλλάζει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η γρίπη των πτηνών σκότωσε ένα καφέ σκούα – ένα μεγάλο πολικό θαλασσοπούλι. Έκτοτε έχει βρεθεί και σε άλλα πτηνά, καθώς και σε θαλάσσιους ελέφαντες της Ανταρκτικής και σε γουνοφόρες φώκιες.  Οι πιγκουίνοι είναι το τελευταίο ζώο στο οποίο εξαπλώθηκε.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011