Οι θησαυροί της θάλασσας έχουν πάντα την δική τους ξεχωριστή θέση στην Καθαρά Δευτέρα και τα τραπέζια της Σαρακοστής.
Η θεία Κούλα βρήκε συνταγές για να φτιάξετε μύδια με… κάθε τρόπο, ακόμη και με κουρκούτι στο τηγάνι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι αν είστε από τους μερακλήδες και σας αρέσουν και οι γυαλιστερές με τα κυδώνια και γι’ αυτό υπάρχει συνταγή.
Κι επειδή η μαγειρική (εκτός από ιεροτελεστία) είναι και απόλαυση, οι συνταγές που ακολουθούν είναι εύκολες για να φτιάξετε τα πάντα γρήγορα!
Καλή απόλαυση…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύδια αχνιστά
Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 1 1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 κούπα λευκό ημίξηρο κρασί
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 30ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μύδια, πετάμε τα σπασμένα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό σκεύος.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μύδια, περιχύνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε το τηγάνι Αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν και να βγάλουν τους χυμούς τους για 5 με 6 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε ζεστά.
Μύδια με λευκό κρασί
Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 1 συσκευασία μύδια με το κέλυφος
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού
- Φέτες ψωμί ψημένο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να σκουραίνει. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το υγρό να μειωθεί ελαφρώς, για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα μύδια και 1/2 φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και μειώνουμε τη θερμότητα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για περίπου 10 λεπτά μέχρι ν ανοίξουν τα μύδια. (Προσοχή! Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε).
Σερβίρουμε τα μύδια με το ζουμί τους σε μπολ, πασπαλισμένα με θυμάρι και συνοδεύουμε με μία φέτα χωριάτικο ψωμί ψημένο.
Μύδια τηγανητά με κουρκούτι
Υλικά (για 5 – 6 άτομα)
- 1/2 κιλό κατεψυγμένα και καθαρισμένα μύδια
- 1 κουτάκι μπύρα
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει μέχρι να γίνει χυλός
- Αλάτι – πιπέρι
- Ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια, τα πλένουμε και καθαρίζουμε σχολαστικά το χνούδι από το εσωτερικό τους.
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την μπύρα, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός όχι πολύ πηκτός αλλά ούτε και αραιός.
Βουτάμε τα μύδια μέσα στον χυλό.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε 3-3 τα μύδια μαζί με χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά.
Extra συνταγή: Γυαλιστερές και κυδώνια
Υλικά (για 3-4 άτομα)
- 1 κιλό φρέσκα κυδώνια και γυαλιστερές
Εκτέλεση
Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τις γυαλιστερές και τα κυδώνια, με φρέσκα λεμόνια. Με ένα μικρό μαχαιράκι ανοίγουμε τα όστρακα και τα περιχύνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια. Αν κουνηθούν είναι κατάλληλα για κατανάλωση αν όχι τα πετάμε.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα αχνίσετε λίγο σε μία κατσαρόλα. Έτσι ανοίγουν πιο εύκολα. Αφήστε που μπορείτε να απολαύσετε και το ζουμάκι που θα βγάλουν.