Είναι το πιο glamorous Grand Prix στην ιστορία της Formula 1 και το πρώτο που σιρκουί πόλης, στο μικρό πριγκιπάτο.
Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλοι αγώνες στους δρόμους μιας πόλης, όμως το Μονακό, του οποίου τη διαδρομή την έχω κάνει αρκετές φορές με αυτοκίνητο παραγωγής, είναι το κάτι άλλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το να περνάς μπροστά από το Καζίνο και τα κότερα με τα ηλιοκαμένα κορμιά άλλοτε να κοιτούν τα μονοθέσια και άλλοτε τον ουρανό, είτε να περνάς από τη φουρκέτα μπροστά το Grand Hotel ή και κάτω από αυτό, στο τούνελ, είναι κάτι μοναδικό.
Στο Μονακό, φορολογικό παράδεισο, μένουν πολλοί οδηγοί της Formula 1 και μερικές φορές είναι σαν να τρέχουν στο σπίτι τους.
Με το πρωτάθλημα να έχει αποκτήσει μια άγρια ομορφιά, έπειτα και από τη νίκη του Φερστάπεν στην Ίμολα, την περασμένη εβδομάδα, θα δούμε αν η McLaren μπορέσει να πάρει την pole position ή ο Φερστάπεν με τη Red Bull ή κάποιος άλλος, διότι στο Μονακό παραμονεύουν οι εκπλήξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και βέβαια, σε μια διαδρομή που οι προσπεράσεις είναι σχεδόν αδύνατες, η διαδικασία των πιτ-σποτ αλλά και ο καιρός, θα παίξουν το ρόλο τους. Το επισημαίνω αυτό διότι υπάρχει περίπτωση αύριο και το Σάββατο στις κατατακτήριες δοκιμές να βρέξει λίγο, ενώ την Κυριακή προβλέπεται ήλιος με συννεφιά.
Υποχρεωτικά δυο pit stop στο Μονακό
Για δεύτερο συνεχή αγώνα, η Pirelli επέλεξε τις τρεις πιο μαλακές γόμες από τη γκάμα του 2025. Όπως και στην Ίμολα την περασμένη εβδομάδα, η C4 θα είναι η σκληρή γόμα, η C5 η μέση γόμα και η C6 η μαλακή γόμα, με τις δύο πρώτες να είναι οι υποχρεωτικές όσον αφορά τη χρήση στον αγώνα.
Αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς, ειδικά και μόνο για αυτό το Grand Prix. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα είναι υποχρεωτικές δυο αλλαγές ελαστικών καθώς ο στόχος της FIA και της F1 είναι να προσδώσουν περισσότερη δράση σε έναν αγώνα που συχνά αποδεικνύεται πολύ γραμμικός και προβλέψιμος, όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι. Ως μέρος αυτής της αλλαγής κανονισμών, κάθε οδηγός θα λάβει επίσης ένα επιπλέον σετ βρόχινων ελαστικών, πέραν των δυο συνηθισμένων, ώστε ο κανόνας των δύο αλλαγών να μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και αν οι συνθήκες απαιτούν τη χρήση βρόχινων ελαστικών.
Η πίστα στην πόλη
Προσδιορίζοντας την πορεία της μέσα από τους δρόμους του πριγκιπάτου, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην κανονική κυκλοφορία, η πίστα έχει μήκος 3.337 μέτρα και πραγματοποιούνται 78 γύροι στον αγώνα. Πολύ στενή με 19 στροφές, μερικές από αυτές πολύ κλειστές, δεν υπάρχουν ουσιαστικά καθόλου ζώνες διαφυγής (run-off areas) και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι τόσο κοντά που οι οδηγοί συχνά τα ακουμπούν, καθώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εκατοστό του δρόμου.
Περίπου το μισό της πίστας έχει ανασκευαστεί, συγκεκριμένα από την στροφή 12 έως την στροφή 3. Έτσι και αυτό το τμήμα είναι πλέον τόσο ομαλό όσο και το υπόλοιπο της διαδρομής.
Η ιστορία – νικητές και ρεκόρ
Το Grand Prix του Μονακό ήταν ο δεύτερος γύρος της σεζόν του 1950, της εναρκτήριας χρονιάς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Οδηγών. Σε αυτό έκανε την πρώτη της εμφάνιση η Scuderia Ferrari, η μόνη ομάδα που έχει λάβει μέρος σε κάθε χρονιά της κορυφαίας σειράς αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η ιταλική φίρμα προηγείται σε παγκόσμιους τίτλους (15 Οδηγών και 16 Κατασκευαστών), νίκες (248), pole position (253), ταχύτερους γύρους αγώνα (263) και τερματισμούς στο βάθρο (830). Έχουν διεξαχθεί 70 Grand Prix του Μονακό μέχρι σήμερα, καθώς απουσίαζε από το αγωνιστικό ημερολόγιο από το 1951 έως το 1954 και το 2020. Ο «πρίγκιπας» του Mονακό είναι ο Αϊρτον Σένα με 6 νίκες, ακολουθούμενος από τους Γκράχαμ Χιλ και Μίκαελ Σουμάχερ με 5. Ο Βραζιλιάνος κατέχει επίσης το ρεκόρ με τις περισσότερες pole position (5) και τους περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο (8).
Η McLaren είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο πριγκιπάτο με 15 νίκες, ακολουθούμενη από τη Ferrari με 10, ενώ η Lotus και η Red Bull ισοβαθμούν στην τρίτη θέση με 7 νίκες. Η ομάδα του Μαρανέλο έχει τις περισσότερες pole (13), με τη McLaren δεύτερη (11) και τη Lotus τρίτη (9). Η Ferrari βρίσκεται επίσης στην κορυφή του πίνακα τερματισμών στο βάθρο με 57 παρουσίες, υπερδιπλάσιες του αριθμού της δεύτερης McLaren με 28. Η Lotus είναι ξανά τρίτη με 16. Σχεδόν οι μισοί νικητές (32, που αντιστοιχεί στο 45,71%) εκκίνησαν από την pole position. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι επιπλέον 16 νικητές (22,68%) εκκίνησαν από τη δεύτερη θέση, είναι εύκολο να κατανοήσει γιατί οι κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου είναι τόσο κρίσιμες για την επιτυχία της Κυριακής. Ωστόσο, το 1996, ο Ολιβιέ Πανί πέτυχε ένα εξαιρετικά σπάνιο αποτέλεσμα κερδίζοντας από τη 14η θέση της εκκίνησης!