Κόσμος

Όσα ξέρουμε για τους πυραύλους Patriot που στέλνει ο Τραμπ στην Ουκρανία: Γιατί τους ζητά επίμονα το Κίεβο, ποιες χώρες τους διαθέτουν, πόσο κοστίζουν

Άγνωστο πότε, πόσοι και από ποιους θα παραχωρηθούν – Κάθε συστοιχία έχει 6-8 εκτοξευτές με 16 πυραύλους ο καθένας – Κόστος άνω του 1 δισ. δολαρίων ανά σύστημα

Θερμή ήταν η υποδοχή του Κιέβου στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας Patriot, σε μια περίοδο που ρωσικά πλήγματα με drones και πυραύλους σφυροκοπούν καθημερινά ουκρανικές πόλεις.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει επίμονα περισσότερους πυραύλους Patriot τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που το Κρεμλίνο εξαπέλυε μαζικές επιθέσεις με στόχο τον εκφοβισμό του πληθυσμού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου συνοδεύτηκε από ασάφειες: παραμένει άγνωστο πόσα συστήματα θα αποσταλούν, πότε θα φτάσουν και ποιοι ακριβώς θα τα παραχωρήσουν.

Τι είναι τα συστήματα Patriot

Τα Patriot (Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) αποτελούν το βασικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού. Τον περασμένο μήνα κατέρριψαν 13 από τους 14 ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά της βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις μπορούν να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πυραύλους cruise και drones σε ύψος έως 15 χιλιόμετρα και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων.

Ένα σύστημα Patriot μπορεί να καλύψει περιοχή 100 έως 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάλογα με τον αριθμό των εκτοξευτών, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες -σαφώς ανεπαρκής κάλυψη για μια χώρα 603.000 τ.χλμ. όπως η Ουκρανία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Κίεβο ζητά τουλάχιστον 10 επιπλέον συστοιχίες Patriot.

Κάθε συστοιχία αποτελείται από 6 έως 8 εκτοξευτές, με δυνατότητα μεταφοράς 16 πυραύλων ο καθένας, ένα ραντάρ, σταθμό ελέγχου και μονάδα παροχής ισχύος – όλα εγκατεστημένα σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα. Σύμφωνα με αναφορές του αμερικανικού στρατού, απαιτούνται περίπου 90 άτομα για τη λειτουργία ενός συστήματος, αλλά μόνο 3 στρατιώτες είναι απαραίτητοι στον θάλαμο ελέγχου κατά την ώρα της μάχης.

Πόσο κοστίζουν και πού θα βρεθούν

Η τιμή τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ένα πλήρες σύστημα Patriot κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια. Κάθε αναχαιτιστής μπορεί να φτάσει τα 4 εκατ. δολάρια – κάτι που προκαλεί προβληματισμό όταν χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη φθηνών ρωσικών drones αξίας 50.000 δολαρίων, τα οποία η Ρωσία στέλνει κατά εκατοντάδες.

Ουκρανοί στρατιώτες
Ουκρανοί στρατιώτες μπροστά από Patriot / Jens Buttner / Pool via REUTERS / File Photo

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα Patriot μπορεί να φτάσουν πιο γρήγορα στην Ουκρανία αν μεταφερθούν από ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ να τις αναπληρώνουν στη συνέχεια. Ο Τραμπ δήλωσε πως μέρος ή το σύνολο των 17 συστημάτων που έχουν παραγγελθεί από άλλες χώρες μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία «πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα με την έκθεση «Military Balance 2025» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Patriot διαθέτουν η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι εν δυνάμει προμηθευτές των Patriot μπορεί να είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι διαθέτει ήδη η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι σήμερα έξι πλήρως επιχειρησιακές συστοιχίες Patriot, σύμφωνα με την οργάνωση Action on Armed Violence με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο: δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Γερμανία, μία από τη Ρουμανία και μία από κοινού από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα Patriot δεν μπορούν από μόνα τους να ανατρέψουν τη ρωσική εισβολή. Ο απόστρατος στρατηγός και πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Γουέσλεϊ Κλαρκ, δήλωσε στο CNN ότι απαιτείται πολύ ευρύτερη ενίσχυση του Κιέβου.

«Αν θέλετε πραγματικά να σταματήσετε αυτό, πρέπει να πλήξετε τη Ρωσία και να τη χτυπήσετε βαθιά», δήλωσε ο Κλαρκ, «Πρέπει να πλήξεις αυτόν που ρίχνει τα βέλη, όχι τα ίδια τα βέλη».

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη (15.07.2025) τον Τύπο πως στέλνονται ήδη όπλα από τη χώρα του στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τους τύπους τους, ούτε τις ποσότητες.

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος διεκρίνισε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου του έδωσε διορία 50 ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία και απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων, προχθές Δευτέρα.

Πληροφορίες από CNN

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ένοπλη οργάνωση NRF της Υεμένης «μπλόκαρε» μεγάλο φορτίο με όπλα από το Ιράν που προοριζόταν για τους Χούθι
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, CENTCOM έκανε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι κατασχέθηκαν πάνω από 750 τόνοι πυρομαχικών, καθώς και όπλα και ισχυροί πύραυλοι
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Χούθι
Σε φυλάκιση 23 ετών καταδικάστηκε 22χρονος Ρώσος στρατιωτικός για εσχάτη προδοσία - Έδινε πληροφορίες και ονόματα σε Ουκρανούς
Ο 22χρονος Αντόν Χοζάγεφ συνεργάστηκε με τη λεγεώνα «Ελευθερία της Ρωσίας» και το κίνημα «Atesh» της Κριμαίας και δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο
Ρωσικός στρατός