Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Euro 2020, Ελβετία – Ισπανία 1-3 στα πέναλτι: Στα ημιτελικά με ήρωα Σιμόν οι Ίβηρες

Euro 2020, Ελβετία – Ισπανία 1-3 στα πέναλτι: Στα ημιτελικά με ήρωα Σιμόν οι Ίβηρες

Με «ήρωα» τον τερματοφύλακα της, Ουνάι Σιμόν, ο οποίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σαρ και Ακάνζι στα πέναλτι, η Ισπανία επικράτησε της Ελβετίας στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2020, με 3-1 στη… ρώσικη ρουλέτα (1-1 κανονικός αγώνας και παράταση) και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση, όπου θα αντιμετωπίσει στις 6 Ιουλίου τον νικητή του ζευγαριού Βέλγιο – Ιταλία.

Άντεξαν οι Ελβετοί παίζοντας με δέκα παίκτες από το 81’ και με τις καταπληκτικές επεμβάσεις του Γιάν Ζόμερ έφτασαν ως τα πέναλτι, όμως οι Ισπανοί (που έχασαν τα… άχαστα στην παράταση) ήταν πιο ψύχραιμοι απ’ την άσπρη βούλα και πήραν τη μεγάλη πρόκριση. 

Με αυτογκόλ προηγήθηκαν οι Ισπανοί, ισοφάρισαν με τον Σακίρι οι Ελβετοί.

Ο αγώνας:

Η Ισπανία ήταν ανώτερη από την Ελβετία και το έδειξε στο πρώτο ημίχρονο του μεταξύ τους αγώνα. Οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο του αγώνα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φάσεις για γκολ, την ώρα που οι Ελβετοί είχαν παθητικό ρόλο. 

Η πίεσή τους έφερε καρπου΄ςπολύ νωρίς, καθώς στο 8’ έπειτα από κόρνερ του Πέδρι, η μπάλα κατέληξε στον Άλμπα εκτός περιοχής, που σούταρε με τη μία, με την προσπάθειά του να κοντράρει πάνω στον Ζακάρια και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Ζόμερ για το 1-0 των «ρόχας».

Στο 25′ ο Ζόμερ σταμάτησε τον Αθπιλικουέτα,  ενώ στο 34’ καταγράφηκε η πρώτη καλή στιγμή της Ελβετίας με το σουτ του Ακάνζι, που πέρασε εκτός εστίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο, το σουτ του Κόκε έφυγε λίγο άουτ στο ξεκίνημα. Η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην από το 55′ και μετά, με τους Ελβετούςνα παίρνουν τον έλεγχο.

Η Ελβετία «προειδοποίησε» στο 56’ με την κεφαλιά του Ζακάρια που πέρασε ελάχιστα άουτ απ’ το δεξί δοκάρι του Ουνάι Σιμόν, είχε δεύτερη μεγάλη φάση με τον Ζούμπερ στο 64’ (απέκρουσε ο Ισπανός γκολκίπερ) και στο 68’ έφερε το ματς στα ίσα.

Οι Λαπόρτ και Πάου Τόρες «τράκαραν» σε μία φαινομενικά εύκολη φάση, η μπάλα «στρώθηκε» στον Φρόιλερ, ο οποίος έδωσε αριστερά στον Σακίρι που δεν αρνήθηκε το «δώρο» της ισπανικής άμυνας, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Το γκολ του Σακίρι έβαλε… φτερά στα πόδια των Ελβετών και δημιούργησε για 5-6 λεπτά αναστάτωση στους Ισπανούς, που αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα. Και πάλι όμως τα δεδομένα άλλαξαν στο 81’ μετά το πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Φρόιλερ στον Μορένο, που οδήγησε στην απευθείας αποβολή του απ’ τον Όλιβερ, τροποποιώντας τις αριθμητικές ισορροπίες στο γήπεδο και μειώνοντας την επιθετικότητα των Ελβετών.

Οι Ισπανοί πήραν και πάλι τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν κατάφεραν να φανούν απειλητικοί και να πετύχουν το γκολ της νίκης μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Στην παράταση,  η Ισπανία πολιόρκησε τους Ελβετούς, αλλά έπεσε πάνω σ’ έναν τρομερό Ζόμερ. Στο 93′ ο Μορένα πλάσαρε ελάχιστα άουτ,  ενώ στο 96’ ο αριστερός φουλ-μπακ της Μπαρτσελόνα έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ που έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Γιάν Ζόμερ.

Στο 100’ ο Ζεράρ Μορένο έστειλε την μπάλα άουτ με κεφαλιά, ενώ στο 102’ δεν μπόρεσε ξανά να νικήσει από κοντά τον Ζόμερ.

Η «πολιορκία» των Ισπανών συνεχίστηκε, όμως ο γκολκίπερ των Ελβετών ήταν ανίκητος, σταματώντας και τον Ογιαρθάμπαλ στο 103’ και την κεφαλιά του Μπουσκέτς στο 116’, με τον αγώνα να οδηγείται στα πέναλτι. 

Όλες οι εκτελέσεις πέναλτι:

Μπουσκέτς – δοκάρι
Γκαβράνοβιτς – γκολ
Όλμο – γκολ
Σερ – απόκρουση Σιμόν
Ρόδρι – απόκρουση Ζόμερ
Ακάντζι – απόκρουση Σιμόν
Μορένο – γκολ
Βάργκας – άουτ
Οϊαρθάμπαλ – γκολ

 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βιντμέρ (100′ Εμπαμπού), Ζακάρια (101′ Σερ), Φρόιλερ, Ζουμπέρ (90+2′ Φάσναχτ), Σακίρι (81′ Σο), Σεφέροβιτς (82′ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (23′ Ρ. Βάργκας)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Π. Τόρες (113′ Τιάγκο), Άλμπα, Κόκε (90+2′ Μ. Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119′ Ρόδρι), Σαράμπια (46′ Όλμο), Μοράτα (54′ Μορένο), Φ. Τόρες (91′ Οϊαρθάμπαλ)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις