Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Eurobasket 2022, Ελλάδα – Ουκρανία 99-79: Ρεκόρ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και 4×4 η Εθνική μπάσκετ

Eurobasket 2022, Ελλάδα – Ουκρανία 99-79: Ρεκόρ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και 4×4 η Εθνική μπάσκετ
Intime.gr

Ελλάδα για… μεγάλα πράγματα στο Eurobasket 2022! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο “σήκωσε” την Εθνική μπάσκετ όταν η Ουκρανία προσπάθησε να “χτίσει” διαφορά και με συμπαραστάτες τους Παπαγιάννη – Ντόρσεϊ και Καλάθη έδωσαν στη “Γαλανόλευκη” την 4η της νίκη στον όμιλο του Μιλάνου (99-79), “καθαρίζοντας” έτσι την πρωτιά. Ρεκόρ πόντων έκανε στην “Γαλανόλευκη” ο “Greek freak” (41 π.).

Η Εθνική μπάσκετ έστειλε… ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε αυτό το Eurobasket 2022 και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέδειξε εντός παρκέ πως δεν… κρατιέται, ούτε όταν οι αντίπαλες άμυνες τον “παίζουν” αντιαθλητικά. Μετά το μέτριο πρώτο ημίχρονο, η Ελλάδα βελτίωσε την άμυνά της και με τον εξωπραγματικό Γιάννη (41π.) «πάτησε» 99-79 την Ουκρανία.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τελείωσε το παιχνίδι με 41 πόντους, με 13/16 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 15/18 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη και 1 κλέψιμο σε 27’27” συμμετοχής. Έτσι, ο “Greek freak” έκανε νέο ρεκόρ καριέρας με την Εθνική μπάσκετ (το προηγούμενο ήταν οι 40 πόντοι με τη Σερβία, πριν από δύο βδομάδες).

Από 13π. είχαν οι Καλάθης και Ντόρσεϊ ενώ καθοριστικό ρόλο στη “μεταμόρφωση” της ομάδας έπαιξαν οι άμυνες του Παπαγιάννη. Επόμενη υποχρέωση και… αδιάφορη για την Εθνική είναι το τελευταίο ματς του ομίλου απέναντι στην Εσθονία (08/09).

Από την Ουκρανία ξεχώρισαν οι Σβιάτοσλαβ Μιχάιλιουκ και Ισούφ Σανόρ, σημειώνοντας από 16 πόντους.

Ο αγώνας

Όπως συνηθίζει, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε “δυνατά” στο ματς, πετυχαίνοντας όλους τους πόντους της Εθνικής μπάσκετ (7-0). Η Ουκρανία χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 3 λεπτά αγώνα, για να φτάσει στο πρώτο της καλάθι και στη συνέχεια έβγαλε… αντίδραση, μειώνοντας ακόμα και στους τέσσερις πόντους (12-8).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνέχισε να εντυπωσιάζει, ενώ στην… εξίσωση μπήκαν και οι Καλάθης και Σλούκας. Η Ουκρανία όμως εκμεταλλεύτηκε το χρονικό διάστημα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε στον πάγκο, αλλά και τα λάθη της Εθνικής και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο -3 (23-20).

Το ματς έγινε πολύ ανταγωνιστικό, με τις δυο ομάδες να τα δίνουν όλα σε άμυνα και επίθεση και να βρίσκονται κοντά στο σκορ. Ο Σανόν, όμως, πήρε το.. όπλο του και με σερί πόντους έδωσε στην Ουκρανία προβάδισμα (35-32).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (έφτασε τους 18 πόντους στο πρώτο ημίχρονο) ανέλαβε και πάλι… δράση, αλλά δέχθηκε αρκετά “σκληρά” μαρκαρίσματα, με τους διαιτητές να μην στέκονται στο “ύψος” τους. Ο Σανόν συνέχισε να “πληγώνει” την άμυνα της Ελλάδας (13 π. Στο πρώτο μέρος), η ομάδα του Ιτούδη ήταν άστοχη στην περιφέρεια, έκανε λάθη και τελικά πήγε στα αποδυτήρια με –7 (46-39).

Η Εθνική πήρε 4 σερί πόντους στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου από τον Ντόρσεϊ, αλλά η Ουκρανία βρήκε τρίποντο από τον Μιχάιλιουκ. Το κάρφωμα -με βολή- του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και οι άμυνες που έβγαλε ο Παπαγιάννης κατέβασαν τη διαφορά και έδωσαν ψυχολογία στην Εθνική μπάσκετ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβγαλε τις ηγετικές του ικανότητες, “τραβώντας” την Εθνική στο σκοράρισμα (με δικό του σερί πήρε ξανά η Εθνική το προβάδισμα) και φορτώνοντας την Ουκρανία με φάουλ.

Αρχικά, η Ουκρανία δεν άφησε την Ελλάδα να ξεφύγει, αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν απολαυστικός και βρήκε… βοήθεια -στην άμυνα- από τον Παπαγιάννη και -στην επίθεση- από τον Ντόρσεϊ. Ο Καλάθης “συνδέθηκε” και αυτός με το αντίπαλο καλάθι και το τρίποντο του στη λήξη της 3ης περιόδου διαμόρφωσε το 71-57 του δεκαλέπτου.

Δίχως να χάσει τη διάρκεια της σε άμυνα και επίθεση στον υπολειπόμενο χρόνο, η Εθνική προσέφερε και θέαμα, πραγματοποιώντας την κορυφαία μέχρι σήμερα εμφάνιση της στο Eurobasket 2022 και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους αντιπάλους της ενόψει των νοκ άουτ στο Βερολίνο, φτάνοντας στο τελικό 99-79.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Αγραβάνης 5 (1), Γιάννης Αντετοκούνμπο 41, Θανάσης Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 13 (3), Ντόρσεϊ 13 (1), Λαρεντζάκης 2, Λούντζης 2, Παπαγιάννης 6, Παπανικολάου 4 (1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 7 (1).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αϊνάρς Μπαγκάτσκις): Μπλίζνιουκ 4, Μπομπρόφ 3 (1), Λεν 10 (2), Μίχαϊλιουκ 16 (1), Πούστοβι 6, Σάνον 16 (3), Σκαπίντσεφ 4, Σιντόροφ 10 (2), Τκατσένκο 8, Ζότοφ 2.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις