Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Premier League: Αυξημένος κατά 25% ο κίνδυνος τραυματισμού

Premier League: Αυξημένος κατά 25% ο κίνδυνος τραυματισμού
ΦΩΤΟ Reuters

Η Premier League ετοιμάζεται να συνεχιστεί μετά τη διακοπή που έφερε ο κορονοϊός, όμως οι προβλέψεις για τους ποδοσφαιριστές είναι… δυσοίωνες, όσον αφορά τον κίνδυνο τραυματισμού τους.

Κι αυτό γιατί πέραν της Premier League θα γίνουν πιθανότατα κανονικά και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποτέλεσμα ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι να καλούνται να δώσουν ακόμη και 13 ματς μέσα σε λιγότερο από 50 ημέρες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα λοιπόν, που διεξήγαγε η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Zone7, η οποία ειδικεύεται στην πρόβλεψη κινδύνου τραυματισμού και συνεργάζεται με 35 επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου παγκοσμίως, δείχνει ότι το να παίξεις οκτώ παιχνίδια σε μια περίοδο 30 ημερών αυξάνει τη συχνότητα τραυματισμού κατά 25% σε σύγκριση με το να παίζεις 4-5 ματς στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Και μπορεί οι οκτώ αναμετρήσεις μέσα σε 30 ημέρες να φαντάζουν ως κάτι… φυσιολογικό, αλλά μόνο το 4% των παικτών σε μια σεζόν αγωνίζεται σε ένα τόσο μεγάλο σερί παιχνιδιών.

Όμως, δεν είναι μόνο το «φορτωμένο» αγωνιστικό πρόγραμμα που προκαλεί ανησυχίες, αλλά και ο χρόνος που παρέχεται στις ομάδες για τη μετάβαση από τις προπονήσεις των ολιγομελών γκρουπ παικτών με την κοινωνική αποστασιοποίηση στο κανονικό πρόγραμμα υψηλότερης έντασης. Η Bundesliga πήρε το «πράσινο φως» για να επιστρέψει στη… δράση στις 7 Μαΐου, μόλις εννέα ημέρες πριν την επανέναρξη. Στα έξι παιχνίδια που διεξήχθησαν στις 16 Μαΐου τραυματίστηκαν οκτώ παίκτες, ένα ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από το κανονικό.

Ένα κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας «τρέχει» για 30 ημέρες ή και περισσότερο. Όμως, εξετάζοντας τα δεδομένα από 11 επαγγελματικές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας από τις τελευταίες δύο σεζόν, η πλατφόρμα Zone7 βρήκε ότι, όταν η περίοδος προετοιμασίας μικραίνει, εξαιτίας διεθνούς τουρνουά ή πρόκρισης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το 75% των ομάδων είχαν υψηλότερο επιπολασμό τραυματισμού στο πρώτο μισό της σεζόν σε σύγκριση με εκείνες που είχαν περισσότερο χρόνο προγραμματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις