Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

ΑΕΚ – Μαρσέιγ 0-2: Πλήρωσε λάθη και αστοχία αλλά έμεινε ζωντανή για την Ευρώπη

ΑΕΚ – Μαρσέιγ 0-2: Πλήρωσε λάθη και αστοχία αλλά έμεινε ζωντανή για την Ευρώπη
Eurokinissi

Μια ολιγωρία του Αθανασιάδη, η «χλωμή» της μεσοαμυντική παρουσία, αλλά και η αστοχία στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν τα στοιχεία που «έφτιαξαν» την εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ από την Μαρσέιγ (2-0) για την 4η αγωνιστική του Europa League. Το πέρασμα της Μπράιτον από την έδρα του Άγιαξ (0-1) διατήρησε την Ένωση στην 3η θέση που δίνει «εισιτήριο» για το Conference League. Ανοικτή ακόμα και η δεύτερη θέση, κάτι που δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη αγωνιστική, στο ματς με τους Βρετανούς στην OPAP Arena.

Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη στην OPAP Arena, αλλά βλέπει να δυσκολεύει αρκετά το ενδεχόμενο, να συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη, με το νέο έτος. Η Ένωση ηττήθηκε από την Μαρσέιγ με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ματς για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και διατηρήθηκε στην 3η θέση του δεύτερου ομίλου της διοργάνωσης (4 β.), με τους Γάλλους να παραμένουν στην πρώτη θέση (8β.) και στο +1 από την Μπράιτον (7β.).

Για καλή τύχη της ΑΕΚ, η Μπράιτον πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Άγιαξ (2-0), ένα αποτέλεσμα που κράτησε τον «Αίαντα» στην τελευταία θέση και στο -2 από την Ένωση. Η 5η αγωνιστική θα κρίνει πολλά για τη δεύτερη θέση, με την ομάδα του Αλμέιδα να υποδέχεται τους Βρετανούς (είχε περάσει από την έδρα τους με 3-2). Τελευταία αγωνιστική, οι “κιτρινόμαυροι” παίζουν στην Ολλανδία.

Το παιχνίδι…

Η Μαρσέιγ «πάτησε» καλά από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, πίεσε την ΑΕΚ στο χώρο του κέντρου και δεν της επέτρεψε να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή της. Η Ένωση έδειξε μεγάλη δυσκολία να πλησιάσει την περιοχή του Λόπεθ. Πινέδα, Μάνταλος και Γκατσίνοβιτς έδειξαν να έχουν πρόβλημα στο να ανεβάσουν την ομάδα και να δημιουργήσουν φάσεις.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του ματς (15’) ανήκε στην Μαρσέιγ! Ο Χάριτ γύρισε από τα δεξιά στην περιοχή της ΑΕΚ, ο Βιτίνια βρέθηκε μόνος περίπου στο σημείο του πέναλτι, αλλά έκανε «τσάφ» στο πλασέ του. Στη συνέχεια της φάσης, ο Κοντογκμπιά έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η ΑΕΚ συνέχισε να έχει δυσκολία, στο να βρει επιθετικό ρυθμό, ενώ στην άμυνα ο Μουκουντί είχε αρκετές… νευρικές αντιδράσεις. Η Μαρσέιγ της είχε πάρει το κέντρο και κατάφερε να ανοίξει το σκορ, σε μια «στημένη» φάση στο 25’. Από εκτέλεση κόρνερ, ο Αθανασιάδης… βγήκε δεν βγήκε, ο Εμπεμπά πήρε την κεφαλιά και έκανε το 0-1.

Η ΑΕΚ είχε ένα καλό τρίλεπτο μετά το 30’, πλησιάζοντας τα καρέ του Λόπεθ. Λίγο πριν (28′) ο Γκατσίνοβιτς πήρε κίτρινη κάρτα, πέφτοντας στην περιοχή των φιλοξενούμενων. Η Μαρσέιγ όμως έβγαλε.. νεύρο στα μαρκαρίσματάς της και δεν επέτρεψε στην Ένωση να ανεβάσει «στροφές». Στο 33’ ο Αθανασιάδης έκανε μεγάλη επέμβαση σε κεφαλιά του Εμπεμπά, κρατώντας το σκορ στο 0-1. Η άστοχη κεφαλιά του Βίντα στο 45’ ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους.

Με την έναρξη της επανάληψης, η ΑΕΚ εμφάνισε… σφυγμό, κυκλοφόρησε την μπάλα, έγινε πιο επιθετική και έχασε μεγάλες ευκαιρίες για να φτάσει στην ισοφάριση. Στο 51’ ο Λιβαι Γκαρσία δεν μπόρεσε να νικήσει τον Λόπεθ με κοντινή κεφαλιά (ανεπανάληπτη ευκαιρία), ενώ στο 55’ ήταν η σειρά του Γκατσίνοβιτς να μην καταφέρει να σκοράρει, με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή (το «έβγαλε» και αυτό ο τερματοφύλακας των Μασσαλών).

Ο Ματίας Αλμέιδα πέρασε στο ματς Τσούμπερ, Αραούχο και Πόνσε (63’). Στο αμέσως προηγούμενο λεπτό, όμως, η Μαρσέιγ «άγγιξε» το 0-2. Ο Βιτίνια έκανε την προβολή μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Αθανασιάδης «έσωσε» την ΑΕΚ, διώχνοντας με το ένα χέρι.

Οι αλλαγές του Αλμέιδα δεν κατάφεραν να.. ξεχωρίσουν άμεσα. Ο Άμραμπατ ήταν αυτός που «τράβηξε» την ΑΕΚ και έδωσε πολλές μάχες με τους αμυντικούς της Μαρσέιγ. Λίγο αργότερα έγινε αλλαγή με τον Ελίασον. Η ΑΕΚ είχε τη διάθεση, αλλά η ομάδα του Γκατούζο δεν έδειχνε να… λυγίζει, ενώ ήταν «φαρμάκι» στις κόντρες που της παρουσιάστηκαν.

Στο 80’ οι φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» και πάλι το γκολ. Ο Βιτίνια πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και εκτέλεσε με ωραίο σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασιάδη.

Στο φινάλε του αγώνα η ΑΕΚ τα έδωσε όλα για να φτάσει στην ισοφάριση. Στο 89’ είδε τον Λόπεθ να βγάζει δύσκολα την κεφαλιά του Τσούμπερ, ενώ κέρδισε διαδοχικά κόρνερ, κλείνοντας τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους. Η Ένωση άφησε «ανοικτή» την άμυνά της και στο 90+3’ δέχθηκε δεύτερο γκολ. Ο Σαρ έκανε το 0-2, στλένοντας την μπάλα στα δίχτυα μετά από πάσα πάρε-βάλε του Βερετού, σε αντεπίθεση!

 

Οι συνθέσεις στο ΑΕΚ – Μαρσέιγ

AEK: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (81′ Γαλανόπουλος), Πινέδα (63′ Αραούχο), Γκατσίνοβιτς (63′ Τσούμπερ), Άμραμπατ, Μάνταλος, Λιβάι Γκαρσία (63′ Πόνσε)

ΜΑΡΣΕΪΓ: Πάου Λόπες, Κλος (90+’ Ναντίρ), Λόντι, Εμπεμπά, Μπαλέρντι, Βερετού (90+’ Γιγκό), Κοντογκμπιά, Εντιαγέ (86′ Μουρίγιο), Αρίτ (90+’ Σόλιο), Βιτίνια, Κορέα (59′ Σαρ)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις