Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αφγανή αθλήτρια διέφυγε από τους Ταλιμπάν και βρήκε την ελπίδα στην Ισπανία

Αφγανή αθλήτρια διέφυγε από τους Ταλιμπάν και βρήκε την ελπίδα στην Ισπανία
youtube

Από την Καμπούλ στο Μπιλμάο. Έξι μήνες μετά τη διαφυγή της από την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην πατρίδα της, η Νιλοφάρ Μπαγιάτ, πρώην αρχηγός της γυναικείας ομάδας μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο του Αφγανιστάν, προσαρμόζεται σιγά-σιγά στη νέα ζωή της στην Ισπανία.

«Δεν είναι εύκολο να ενταχθείς γρήγορα σε μια κοινωνία γιατί όλα είναι διαφορετικά», είπε η Μπαγιάτ, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ισπανία με τον σύζυγό της Ραμές Ναΐκ, μετά τις προτάσεις που έλαβαν από την Μπινταϊντεάκ Μπιλμπάο, μια ομάδα επαγγελματικού μπάσκετ μεικτού φύλου.

«Είναι λίγο δύσκολο για μένα πώς να συμπεριφέρομαι με τους ανθρώπους και πώς να ζω εδώ», είπε η 28χρονη.

Η Μπαγιάτ, η οποία στην ηλικία των δύο ετών υπέστη κάκωση νωτιαίου μυελού, όταν ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι της οικογένειάς της στην Καμπούλ, έφυγε από το Αφγανιστάν καθώς φοβόταν ότι οι Ταλιμπάν θα ανατρέψουν την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά στα δικαιώματα των γυναικών.

Παρά τo μεγάλο εμπόδιο, αυτό της εκμάθησης της γλώσσας, η Μπαγιάτ -η οποία σπούδασε δικηγόρος στην πατρίδα της- ελπίζει να δημιουργήσει μια ένωση για να βοηθήσει τις Αφγανές γυναίκες, ειδικά εκείνες με αναπηρίες, στην Ισπανία και στο Αφγανιστάν.

«Θέλω να μείνω εδώ και να δουλέψω για αυτές, για εκείνες τις γυναίκες που είναι εδώ στην Ισπανία: ξέρω πώς αρχίζουν τη ζωή τους από το μηδέν όπως εγώ», είπε.

Η ίδια και ο Ναΐκ δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αγωνιστούν σε επαγγελματικούς αγώνες, λόγω του μεταναστευτικού καθεστώτος, αλλά ο πρόεδρος της Μπινταϊντέκ, Τσέμα Αλόνσο, δήλωσε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα, ειδικά τώρα που έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Με τις δυτικές χώρες να διακόπτουν τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και άλλους δεσμούς με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η Μπαγιάτ ανησυχεί ότι ο λαός της εγκαταλείπεται από τον έξω κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις