Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο κορονοϊός «σβήνει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η «κατάρα» του Τόκιο και των… 40 ετών

Ο κορονοϊός «σβήνει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η «κατάρα» του Τόκιο και των… 40 ετών
ΦΩΤΟ Reuters

Αθλητές και μη περιμένουν την οριστική απόφαση της ΔΟΕ για τη διεξαγωγή ή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Αν τελικά ο κορονοϊός… νικήσει και επικρατήσει η λογική, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες θα πάρουν αναβολή.

Ο κορονοϊός έχει… καταστρέψει την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έχει ακυρώσει πλήθος προολυμπιακών διοργανώσεων, ενώ Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο τη ΔΟΕ να πάρει την απόφαση για… αναβολή!

Η προοπτική, πάντως, της μετάθεσης των ημερομηνιών των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, θέτει την ιαπωνική πρωτεύουσα ενώπιον μίας ιστορικής αναβολής.

Click4more: Ο κορονοϊός σπάει και πάλι την… παράδοση της λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων!

Σε περίπτωση που το Τόκιο πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 ή έστω αργότερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (24 Ιουλίου είναι ημερομηνία έναρξης των 32ων θερινών Αγώνων), θα είναι η πρώτη φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο – χωρίς να υπολογίζονται οι Αγώνες του 1906 στην Αθήνα, γνωστοί και ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ.

Πέρα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι μοναδικές διαφοροποιήσεις που είχαμε μέχρι τώρα αφορούσαν μόνο αλλαγή διοργανώτριας χώρας, με την Ιαπωνία να βρίσκεται μέσα και σε αυτό το «σενάριο»! Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948.

Να αναφέρουμε ότι η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 -από τη Ρώμη- στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης. Τότε, μάλιστα, οι Αγώνες διεξήχθησαν σε ένα στάδιο που χτίστηκε σε μόλις 10 μήνες. Υπήρξαν επίσης τρία μεγάλα μποϊκοτάζ – του Μόντρεαλ το 1976, της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 – αλλά κάθε φορά οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά.

Να επισημάνουμε ακόμα ότι για τους Αγώνες στο Τόκιο (η πρώτη φορά που η ιαπωνική πόλη κατάφερε να τους διοργάνωσε ήταν το 1964) πλανάται στην… ατμόσφαιρα μια «κατάρα» 40ετίας. Όπως προαναφέραμε, το 1940, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Ιαπωνία αλλά μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι.

Το 1980 η Μόσχα διοργάνωσε τους 22ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 64 χωρών που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, το 1979.

Η νέα 40ετία συμπληρώνεται αυτή τη χρονιά και οι Ολυμπιακοί του Τόκιο κινδυνεύουν να αναβληθούν εξαιτίας του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις