Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τετραετής αποκλεισμός σε Ολυμπιονίκη για ντόπινγκ

Τετραετής αποκλεισμός σε Ολυμπιονίκη για ντόπινγκ

Τετραετής αποκλεισμός επιβλήθηκε στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου, Τζεμίμα Σούμγκονγκ, για χρήση ερυθροποιητίνης (EPO). Την ποινή επέβαλε ο οργανισμός αντιντόπινγκ της Κένυας, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της χώρας, όπου εκδικάστηκε προσφυγή της αθλήτριας, όπως ορίζει ο κανονισμός του WADA.

Η Σούμγκονγκ, η οποία έγινε το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο η πρώτη γυναίκα από την Κένυα που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Μαραθώνιο, υποβλήθηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ τον περασμένο Απρίλιο, λίγες ημέρες πριν υπερασπιστεί τον τίτλο της στον διεθνή Μαραθώνιο του Λονδίνου. Η τετραετής ποινή, η οποία της επιβλήθηκε, έχει αναδρομική ισχύ από τις 3 Απριλίου 2017, ενώ η ίδια δεν ζήτησε εξέταση και του Β΄ δείγματος.

Ο ισχυρισμός της 32χρονης στο δικαστήριο, ότι το θετικό δείγμα οφείλεται στη θεραπεία που υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Κένυας για έκτοπη εγκυμοσύνη, απορρίφθηκε ως «μη αληθινός», καθώς το εν λόγω νοσοκομείο το αρνήθηκε.
Η Σούμγκονγκ έγινε η τελευταία υψηλού επιπέδου αθλήτρια της Κένυας, η οποία διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, μετά τη νικήτρια των Μαραθωνίων της Βοστώνης και του Σικάγου, Ρίτα Τζέπτου, η οποία επίσης βρέθηκε θετική σε EPO το 2014 και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 4 ετών. Συνολικά, πάνω από 40 αθλητές και αθλήτριες έχουν βρεθεί θετικοί στην Κένυα τα τελευταία 5 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο πιέζουν για πιο εντατικούς ελέγχους η IAAF και ο WADA.

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις