Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Από τον Πικέ στον Ναδάλ! Ο… αθλητισμός παίρνει θέση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Καταλονία

Άλλοι δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και άλλοι εξέφρασαν με άνεση την άποψη τους. Ο αθλητισμός στην Καταλονία αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της κοινωνίας και δεν θα μπορούσε να μην… εμπλακεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η Καταλονία έχει μία από τις πιο ισχυρές ομάδες στον κόσμο, την Μπαρτσελόνα, ένα GP στη Formula 1, ενώ έχει… βγάλει και πολλά μεγάλα ονόματα του αθλητισμού.

Ετσι, θα ήταν αδύνατο ο αθλητισμός να μην “εμπλακεί” στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα και παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ισπανίας, θέλει οι Καταλανοί να εκφράσουν τη γνώμη τους στις κάλπες.

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, πρέπει να κινούμαστε ειρηνικά.

Να μην τους δώσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία. Είναι ό,τι θέλουν. Να τραγουδάμε δυνατά και πολύ ισχυρά: θα ψηφίσουμε”, έγραψε στο Twitter, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε εάν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή όχι.

Δεν έχει τίποτε να κάνει με το εάν είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος ή υπέρ της ανεξαρτησίας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την υπόλοιπη Ισπανία, οι οποίοι είναι ενάντια στην ανεξαρτησία”, τόνισε.

Γκασόλ: “Οι άνθρωποι πρέπει να εμπλακούν και δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς ψήφο”

Ο Πάου Γκασόλ, δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: “Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν ξέρω αν θα είμαι πάντα υπέρ, όμως πάντα υπερασπίζομαι το δικαίωμα των ανθρώπων, να μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν γνώμη για μία κοινωνική κατάσταση που θα τους επηρεάσει όλους.

Εδώ και παντού οι άνθρωποι πρέπει να εμπλακούν και δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς ψήφο”, τόνισε ο σέντρερ της Εθνικής Ισπανίας.

Η Ισπανίδα κολυμβήτρια Μιρέια Μπελμόντε τόνισε στην εφημερίδα “El Mundo”: “Πάντα λέω ότι η Καταλονία είναι Ισπανία”.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, είναι ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα του τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. “Οι Καταλανοί είναι θύματα ενός κράτους που άρχισε μια λανθασμένη πολιτική δίωξη της Δημοκρατίας, στην οποία ένας υπουργός Εσωτερικών συνωμοτεί εναντίον της υγείας των Καταλανών, που παράγει ψευδή στοιχεία σε βάρος κυβερνητών μας”, δήλωσε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι τον περασμένο Ιούνιο.

Ναδάλ: “Η Ισπανία είναι καλύτερη με την Καταλονία

O επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, Ράφαελ Ναδάλ, θέλει να δει την Ισπανία να μένει ενωμένη.

Εγώ δεν καταλαβαίνω μια Ισπανία χωρίς την Καταλονία. Και δεν θέλω ούτε να το καταλάβω, ούτε και να το δω. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, παρά χωριστά.

Χωρίς αμφιβολία, η Ισπανία είναι καλύτερη με την Καταλονία και η Καταλονία είναι καλύτερη με την Ισπανία”, δήλωσε στην El Mundo.

Ο Μαρκ Μαρκέθ, παγκόσμιος πρωταθλητής της MotoGP, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτό το θέμα, σε συνέντευξή του στην “El Mundo”: “Ανησυχώ, είναι σαφές, δεδομένου ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Με επηρεάζει ως πολίτη, αλλά δεν καταλαβαίνω αρκετά. Ο,τι διάβασα ή είδα στα δελτία, δεν είναι αρκετά. Προτιμώ να κρατήσω τη γνώμη μου.

Πάντως είναι λυπηρό αυτό που κάνει η κυβέρνηση, γιατί φαίνεται ότι πάμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο”, είπε ο 24χρονος.

Είναι απίστευτο ότι σε μια δημοκρατική χώρα, δεν μας επιτρέπεται να αποφασίσουμε. Είμαι υπέρ του δικαιώματος να αποφασίσουμε και στη συνέχεια έρχεται το ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σε συνέντευξή του στο “TV3”.

Στην Ισπανία συμβαίνουν πράγματα που είναι απίστευτα. Υπάρχει ένα χωριό, το οποίο είναι Καταλονία, που βγαίνει στους δρόμους απαιτώντας το δικαίωμα να αποφασίζει και κάποιοι κοιτάζουν στην άλλη κατεύθυνση”.

Την ίδια στιγμή, αποστάσεις κρατάει η Εσπανιόλ. Η δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης, εξέφρασε την πρόθεσή της να παραμείνει “στο περιθώριο των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών” που συμβαίνουν στην Καταλονία.

Είμαστε αθλητικός σύλλογος, όχι πολιτικός, και εστιάζουμε στην ανάπτυξη και το έργο μας” έχει αναφέρει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Ραμόν Ρόμπερτ.

Ο Ζιντάν δεν θέλει πρωτάθλημα χωρίς Μπαρτσελόνα

Όσον αφορά τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν -αιώνιας αντιπάλου της Μπαρτσελόνα- έχει δηλώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. “Υπάρχει κόσμος που θέλει την ανεξαρτησία και κόσμος που δεν την θέλει.

Είναι πολύπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν βλέπω να γίνεται και ελπίζω να μη συμβεί, είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς τη Μπαρτσελόνα. Αυτό δεν το θέλω” δήλωσε ο Ζιζού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις