Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Ο θρίαμβος του Πιτσώλη, η συγκλονιστική ιστορία της Κωνσταντινοπούλου και οι διάσημοι

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Ο θρίαμβος του Πιτσώλη, η συγκλονιστική ιστορία της Κωνσταντινοπούλου και οι διάσημοι
Intime.gr

Ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας έκανε το… αναμενόμενο και είχε επιτυχία. Συγκέντρωσε τους φίλους του αθλητισμού και έδειξε πως το πείσμα και η προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Χαράλαμπος Πιτσώλης και Βασιλική Κωνσταντινοπούλου κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μέσα στο Καλλιμάρμαρο.

Αυτή η όμορφη και ηλιόλουστη ημέρα ξεκίνησε με την εκκίνηση στον Μαραθώνα. Ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας εκκίνησε με τον όρκο των αθλητών και των αθλητριών, είχε κόσμο σε όλη του την ιστορική διαδρομή των 42.195 μ, πλήθος συμμετεχόντων (κοντά στις 18.000) και φυσικά τους νικητές του σε άνδρες και γυναίκες.

ΦΩΤΟ Intime

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, τερμάτισε πρώτος στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τρίτος πέρυσι, αλλά πρώτος φέτος, ο Πιτσώλης, έφθασε στον θρίαμβο, με μια εκπληκτική αντεπίθεση στα τελευταία χιλιόμετρα. Με ανεξάντλητες δυνάμεις, πλησίαζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο που κρατούσε το προβάδισμα για πολλά χιλιόμετρα.

Ο Πιτσώλης άρχισε την αντεπίθεση, και «κατάπινε» τα χιλιόμετρα. Από το 35ο και μετά, έμοιαζε να πετά. Πέρασε τέταρτος, τρίτος, δεύτερος, μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες κόσμο, και έκοψε την κορδέλα του τερματισμού σε χρόνο 2:23.44.

ΦΩΤΟ Intime

Στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, ο Πιτσώλης δεν ξέχασε τα… σημαντικά που έρχονται: «Αφιερώνω τη νίκη στο γιό μου που θα γεννηθεί σε λίγες εβδομάδες», είπε. Και πρόσθεσε: «Πραγματικά δεν το πιστεύω αυτό που έχει γίνει. Έπαθα σοκ που μπήκα πρώτος στο Καλλιμάρμαρο. Μού έλεγαν συνέχεια ότι μειώνω από την πρώτη θέση, αλλά δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Έχω κλάψει τρεις φορές στη ζωή μου. Μία το 2019, όταν μπήκα τρίτος στο Καλλιμάρμαρο, μετά όταν έμαθα ότι η γυναίκα μου είναι έγκυος και τώρα που νίκησα στον Μαραθώνιο».

Ο Πιτσώλης, στάθηκε στον τερματισμό και περίμενε τον Γκελαούζο. Η μεγάλη μορφή του Μαραθωνίου στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, νικητής πέρυσι με ρεκόρ αγώνων 2:16.49, πρωταθλητής Ελλάδας τέσσερις φορές στη συνέχεια (2017, 2018, 2019, 2021), αθλητής που διακρίνεται και πέρα από τα σύνορα, τερμάτισε σε 2:24.45 και ο Πιτσώλης έσπευσε να τον αγκαλιάσει, ενώ οι χιλιάδες φίλαθλοι τον αποθέωσαν. Τρίτος τερμάτισε ο Σταμούλης.

Η Κωνσταντινοπούλου νικήτρια στη ζωή και στον Μαραθώνιο

Την πρώτη θέση στην κατηγορία των γυναικών, πήρε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου.

Ήταν η πρώτη γυναίκα, η οποία μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Ελληνίδα δρομέας «γεύτηκε» το θερμό χειροκρότημα του κοινού όταν έκοψε την κορδέλα του τερματισμού, για να νικήσει για πρώτη φορά στην καριέρα της, στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

ΦΩΤΟ Reuters

H 26χρονη αθλήτρια του Αντώνη Στόικου, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2:46:01. Με αυτή την επίδοση κατάφερε να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ που ήταν 2:51:32 και να… κλείσει με ιδανικό τρόπο την σοβαρή περιπέτεια υγείας που ξεπέρασε (πριν από δυο χρόνια είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς).

«Λίγο μετά την γέννηση του γιου μου, διαγνώστηκα με μυελοειδές καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος είχε προχωρήσει και στους λεμφαδένες τις δεξιάς πλευράς του λαιμού. Σίγουρα το να ακούς μια τέτοια διάγνωση στο μυαλό σου έρχονται μόνο αρνητικές σκέψεις. Θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη πίστη στο ότι θα τα καταφέρεις και πώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παλέψεις. Έτσι ήταν και για εμένα. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μου κόπηκαν τα πόδια, αλλά μετά κοίταξα το παιδί μου και πεισματικά είπα στον εαυτό μου «θα τα καταφέρεις!» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- σε πρόσφατες δηλώσεις της στο runningnews.gr.

Δεύτερη τερμάτισε η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) και Τρίτη η Ουρανία Ρεμπούλη, του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009. Και οι τρεις φάνηκαν συγκινημένες στο τέλος της διαδρομής καθώς το κοινό φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για τον τερματισμό μετά από 42χλμ. Ο κόσμος εμψύχωνε τις αθλήτριες κατά τη διάρκεια της διαδρομής και κυρίως όταν έφταναν κοντά στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου ενώ το θερμό τους χειροκρότημα ακουγόταν ήδη από την οδό Ηρώδου Αττικού.

Χιλιάδες δρομείς και θεατές! Χαμόγελα και λάμψη από Έλληνες πρωταθλητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Η Αθήνα γέμισε από νωρίς με… χρώμα και ήχους χαράς, χάρη στο πολύχρωμο ποτάμι δρομέων που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης (για τα 5 χιλιόμετρα), αλλά και τους χιλιάδες θεατές που χειροκροτούσαν και επεφημούσαν όσους έτρεχαν, είτε από τα πεζοδρόμια, είτε από τις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, οι οποίες είχαν γεμίσει.

Ανάμεσα τους πολλοί αθλητές του συλλόγου ολυμπιονικών, όπως η ασημένια πρωταθλήτρια του ύψους Νίκη Μπακογιάννη και η ολυμπιονίκης της πάλη Βούλα Ζυγούρη, αλλά και ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.

Ο 39ος ΑΜΑ και το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν το καλύτερο σημείο, για να τιμηθούν για τις διακρίσεις του 2022. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ελίνα Τζένγκο, Μίλτος Τεντόγλου, Κατερίνα Στεφανίδη, Γιάννης Κορακίδης, Αρετή Φιλιππίδου, Ηλιάνα Τριανταφύλλλου, Γιώργος Παπαναστασιου, Κυριακή Φιλτισάκου, Έφη Κουρκουτσάκη και Όλγα Φιάσκα βραβεύτηκαν για τα μετάλλια που κατέκτησαν το 2022 και τις μοναδικές στιγμές που χάρισαν στη χώρα μας. Για κάποιους από αυτούς η σημερινή ήταν η πρώτη φορά τους στον Μαραθώνιο Αθήνας και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μοναδική ατμόσφαιρα, από τη συγκίνηση και το δέος που προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο η ιστορία της εγκατάστασης, αλλά και η προσπάθειας που κάνουν οι μετέχοντες σε αυτήν.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης δύο σπουδαίων Ελλήνων αθλητών, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την πορεία τους στον αθλητισμό, έχοντας νωρίτερα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Η Μαρία Μπελιμπασάκη και ο Κώστας Μπανιώτης αποτέλεσαν για πολλά χρόνια μέλη της εθνικής ομάδας, με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αμφότεροι ήταν συγκινημένοι από την τιμή που τους έγινε σε έναν ιστορικό χώρο, όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι… επώνυμοι, που με την παρουσία τους έδωσαν μια επιπλέον “λάμψη” στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις