Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ολυμπιακός: Η επιστολή των Αγγελόπουλων στον Τσίπρα! “Δεν μπορούν να γίνουν τελικοί υπό αυτές τις συνθήκες”

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των Αγγελόπουλων στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα όσα έγιναν στον χώρο της διαιτησίας, όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα Live Sport.

Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έστειλαν επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στον χώρο του μπάσκετ και συγκεκριμένα τα όσα έγιναν στην κλήρωση των διαιτητών για τους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Οι Αγγελόπουλοι εξαπολύουν επίθεση στην ΕΟΚ και την ΚΕΔ, αναφέρονται στο ιστορικό της κόντρας τους με αφορμή τον αποκλεισμό των διαιτητών της EuroLeague από τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, ξεκαθαρίζοντας πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν οι τελικοί.

Ολόκληρη η επιστολή την οποία δημοσιεύει η «Live Sport»

Αξιότιμε κ.πρωθυπουργέ
Η ελληνική κοινωνία και το φίλαθλο κοινό έγιναν χθες μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων που αμαυρώνουν την ελληνική καλθοσφαίριση και πλήττουν τη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα κατόπιν μήνυσης που υποβλήθηκε από τους διεθνείς διαιτητές καλαθοσφαίρισης, κ.κ. Σπύρο Γκόντα και Ιωάννη Φούφη σε φάρος των μελών της ΚΕΔ και του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου λόγω του μη νόμιμου αποκλεισμού τους από τους αγώνες των τελικών του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Α.Τ. ΟΑΚΑ τα μέλη της ΚΕΔ κ.σ. Στυλιανός Συμεωνίδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Το παρπάνω συμβάν αποτελεί επιστέγασμα της σφοδρής διένεξης που έχει ξεσπάσει από τον Οκτώβριο του 2016, οπότε η ΚΕΔ με τη σύμπραξη και υπό τις οδηγίες της υπερκείμενης ΕΟΚ – η οποία είναι υπεύθυνη και για τον ορισμό των μελών της εν όγω επιτροπής- προχώρησε παράνομα στον αποκλεισμό των διεθνών διαιτητών κ.κ. Σ.Γκόντα, Π.Παπαπέτρου. Ι.Φούφη και Η.Κορομηλά από τους αγώνες του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι τόσο τα μέλη της ΚΕΔ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος αγνόησαν επιδεικτικά και απέφυγαν εσκεμμένα να απαντήσουν στις συναπτές από 14/10/16 και 21/2/17 εξώδικες διαμαρτυρίες της ΚΑΕ Ολυμπιακός με τις οποίες καλέσαμε επισταμένα τους πιο πάνω αρμόδιους φορείς να διευκρινίσουν τα κίντρα της παράτυπης απόφασής τους και να απόσχουν στο μέλλον από αντίστοιχες ενέργειες.

Τελικά μετά τις από 19/10/18 τελεσίδικες και άμεσα εκτελεστέες αποφάσεις του, το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) δικαίωσε τη δεδηλωμένη θέση της ΚΑΕ ολυμπιακός καθώς έκανε δεκτές τις προσφυγές που κατέθεσαν οι κ.κ. Γκόντας, Παπαπέτρου, Φούφης και Κορομηλάς κατά των ΕΟΚ και ΚΕΔ, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι α) η συμπεριφορά της ΕΟΚ αποτελεί “καταχρηστική άσκηση του δικαιώματός της” να μην ορίζει τους παραπάνω διαιτητές, μέσω της ΚΕΔ, σε αγώνες του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών ΕΣΑΚΕ, δεδομένου ότι “υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και τον εν γένει σκοπό αυτού” και β) η παράλειψη των ΚΕΔ και ΕΟΚ α ορίζουν τους εν λόγω διαιτητές σε αγώνες του Πρωταθλήματος είναι “μη νόμιμη”.

Δυστυχώς, παρά τις πιο πάνω αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ, η ΕΟΚ και τα μέλη της ΚΕΔ εξακολούθησαν να μη συμμορφώνονται στις επιταγές του ανώτατου αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου της χώρας μας, όπως συνέβη και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔ, οπότε και αποκλείστηκαν εκ νέου από τους επικείμενους αγώνες της ομάδας μας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο μοναδικός εκ των πιο πάνω εμπειρότατων Ελλήνων διαιτητών που ορίστηκε χθες από την ΚΕΔ ήταν ο κ.Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος ωστόσο πρόκειται να διευθύνει τον μικρό τελικό του Πρωταθλήματος μεταξύ των ΠΑΟΚ και Προμηθέα Πατρών. Τούτο, μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πιο πάνω διαιτητής, μόλις πρόσφατα συμπεριλήφθηκε από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση Euroleague μεταξύ των οκτώ διαιτητών του FINAl 4, που διεξήχθη στο Βελιγράδι, διευθύνοντας στο πλαίσιο αυτό και τον μικρό τελικό της διοργάνωσης.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο και προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις με την από 2/2/18 επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τους κ.κ. Γιώργο Βασιλειάδη (υφυπουργό Αθλητισμού), Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου (αθλητικό εισαγγελέα) και Ιούλιο Συναδινό (γενικό γραμματέα Αθλητισμού), ζητήσαμε τότε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ώστε αφενός να ελεγχθεί πειθαρχικά η μη νόμιμη συμπεριφορά της ΕΚ και των μελών της ΚΕΔ, αλλά και η ίδια η παράτυπη συγκρότηση αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 44 επ. Ν.2725/1999 και αφετέρου να συμμορφωθούν με τις επιταγές της ελληνικής Δικαιοσύνης και δη τις από 19/1/2018 τελεσίδικες αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ.

Αξιότιμε κ.πρωθυπουργέ

Όπως αντιλαμβάνεστε, η χθεσινή σύλληψη των κ.κ. Στυλιανού Συμεωνίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλου αποτελεί το έσχατο πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της ελληνικής διαιτησίας και ευρύτερα του αθλήματος.

Όσον δε αφορά στη διεξαγωγή των τελικών του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών, είναι σαφές ότι δεν δύναται να πραγματοποιηθούν υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες, δεδομένου ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΕΔ πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, τόσο λόγω του παράνομου αποκλεισμού των πιο πάνω διεθνών διαιτητών, όσο και λόγω της παράτυπης συγκρότησης της ίδιας της επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 2 β Ν.2725/1999, προβλέπεται ότι τα μέλη της ΚΕΔ πρέπει να είναι “μη εν ενεργεία διεθνείς διαιτητές υψηλού κύρους”, κάτι το οποίο επουδενί τηρείται στην προκειμένη περίπτωση. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έτεροι -εγνωσμένης αξίας- μη εν ενεργεία διεθνείς διαιτητές που πληρούν όλες τις ρητές προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 2725/1999, ως μέλος της ΚΕΔ, έχει παράτυπα οριστεί από την ΕΟΚ ο πρώην διαιτητής κ.Κυριάκος Ταβουλαρέας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ουδέποτε υπάρξει διεθνής διαιτητής.

Στο πλαίσιο αυτό, η άμεση παρέμβαση και συνδρομή σας κρίνεται πλέον επιβεβλημένη, ώστε αφενός να διερευνηθεί σε βάθος η νομιμότητα (και των χθεσινών) των ενεργειών της ΚΕΔ, όπως και η αντίστοιχη συμπεριφορά της υπερκείμενης αυτής ΕΟΚ και αφετέρου να διασφαλισθεί ότι η σειρά των επικείμενων αγώνων μεταξύ της ομάδας μας και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα πραγματοποιηθεί σε απόλυτο καθεστώς διαφάνειας και αξιοπιστίας, με τον ορισμό αλλοδαπών διεθνών διαιτητών κοινής αποδοχής, εγνωσμένης αξίας και εμπειρίας .

Φρονούμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία δύναται να αποτελέσει έναυσμα για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ριζικές αλλαγές στον χώρο της καλοθοσφαίρισης, ώστε η τελευταία να αποτελέσει πεδίο υγιούς ανάπτυξης και επενδύσεων στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Άλλωστε, το απόλυτα επιτυχημένη εγχείρημα να οριστεί αλλοδαπός διεθνής διαιτητής στον φετινό τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αποτελεί για εσάς το καλύτερο δυνατό εχέγγυο.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο πιο πάνω δίκαιο και εύλογο αίτημά μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΚΑΕ Ολυμπιακός
Παναγιώτης Κ.Αγγελόπουλος,
Γιώργος Κ.Αγγελόπουλος

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις