Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Βουγιούκας: “Άλλαξε η ψυχολογία μας, νίκη με Μπασκόνια”

Παναθηναϊκός – Βουγιούκας: “Άλλαξε η ψυχολογία μας, νίκη με Μπασκόνια”
ΦΩΤΟ eurokinissi

Ο χαμένος στην αμυντική… μετάφραση Παναθηναϊκός του πρώτου ημιχρόνου, αναγεννήθηκε στο δεύτερο, βρήκε λύσεις στην επίθεση και κράτησε αλώβητη την έδρα του, μετά από τέσσερις αγωνιστικές στην εφετινή Euroleague, βελτιώνοντας το ρεκόρ του σε 2-2.

Οι «πράσινοι» βρήκαν, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τα ψυχικά αποθέματα για να γυρίσουν ένα παιχνίδι, στο οποίο ακολουθούσαν στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του και η ανατροπή έμοιαζε ανέφικτη. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, όμως, κατάφεραν να διαψεύσουν τους πάντες και να μπουν και πάλι σε τροχιά επιτυχιών, ένα 48ωρο μετά τη βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.

Τι θέλει να ξεχάσει ο Καταλανός τεχνικός από τη χθεσινή (25/10) εμφάνιση της ομάδας του; Την αμυντική αδράνεια των παικτών του στο πρώτο ημίχρονο σε περιφέρεια και ρακέτα, την έλλειψη πρωτοβουλιών στην επίθεση σε αυτό το διάστημα, με εξαίρεση τον Νικ Καλάθη, και το… αποπροσανατολισμένο παιχνίδι των παικτών του σε όλους του τομείς.

Τι κρατά; Την αντίδραση που έβγαλαν οι «πράσινοι» αμυντικά στο δεύτερο ημίχρονο (σ.σ. από τους 44 που δέχθηκαν στο πρώτο, περιόρισαν την Φενέρ στους 24 στο δεύτερο), την ενέργεια που έφερε σε άμυνα και επίθεση η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο στα τελευταία δύο δεκάλεπτα, και φυσικά το επιθετικό… ξέσπασμα του Νίκου Παππά στην επανάληψη, με τον Έλληνα γκαρντ, που ήταν σκιά του εαυτού του στη Μόσχα, να τελειώνει τον αγώνα με τους Τούρκους στους 24 πόντους, έχοντας σημειώσει τους τελευταίους 9 πόντους της ομάδας του και το νικητήριο τρίποντο στα 1.2΄΄ για τη λήξη. Ωστόσο, η εξαιρετική του εμφάνιση επισκιάστηκε για ακόμη μία φορά από την τάση του να γενικεύει καταστάσεις, καθώς αμέσως μετά την καταλυτική «βόμβα» του από τα 6.75 έσπευσε προς τα δημοσιογραφικά… εκτοξεύοντας «γαλλικά» στους εκπροσώπους του Τύπου. Μία κίνηση που σίγουρα δε συνάδει με τον αθλητισμό και τις αξίες του συλλόγου που εκπροσωπεί…

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την αγωνιστική προσφορά του στη χθεσινή (27/10) ανατροπή επί της Φενερμπαχτσέ. Πρώτος και καλύτερος ο συμπαίκτης του, ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος αμέσως μετά τη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης αποκάλεσε «ηγετικό» τον Νίκο Παππά σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ο Έλληνας σέντερ μίλησε επίσης για τη σημασία της επιτυχίας επί της Φενέρ, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του πρέπει να γίνουν καλύτεροι στα εκτός έδρας, ενώ έδωσε το σύνθημα για «διπλό» επί της Μπασκόνια την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου… «να μπουν όλα σε μία σειρά».

Όσα δήλωσε ο Ίαν Βουγιούκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

– Νίκη ψυχολογίας η αποψινή (27/10);

«Ασφαλώς και ήταν μία νίκη ψυχολογίας. Επίσης ήταν μία πολύτιμη νίκη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Παίξαμε πάρα πολύ καλά στο δεύτερο ημίχρονο, κυρίως αμυντικά. Τους κρατήσαμε στους 24 πόντους, τη στιγμή που στην επίθεση ο Νίκος Παππάς έκανε τα πάντα, πήρε πρωτοβουλίες και ήταν ηγετικός».

– Την είχε ανάγκη αυτή την εμφάνιση ο Παππάς;

«Ο κάθε παίκτης έχει ανάγκη από τέτοιες εμφανίσεις. Τώρα αν μπορεί η σημερινή του απόδοση να ήταν απόρροια των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες με τον ίδιο «πρωταγωνιστή», τότε πρέπει να ρωτήσετε τον Παππά».

– Το δύσκολο πρόγραμμα που επεφύλασσε στις πρώτες αγωνιστικές η εφετινή Euroleague για τον Παναθηναϊκό σας δυσκολεύει να βρείτε ρυθμό;

«Σίγουρα έχουμε δύσκολο πρόγραμμα. Ωστόσο, είμαστε μία ομάδα που έχει δείξει στο παρελθόν και τώρα ότι έχει ψυχική δύναμη για να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες. Το σημαντικό είναι να γίνουμε καλύτεροι στα εκτός έδρας, γιατί στις πρώτες δύο αποστολές μας έχουμε βρεθεί σε άσχημη βραδιά».

– Η αποψινή (27/10) νίκη επί της Φενέρ και ένα πιθανό «διπλό» επί της Μπασκόνια την επόμενη εβδομάδα, αλλάζει την ψυχολογία στον Παναθηναϊκό;

«Από σήμερα άλλαξε η ψυχολογία… Πήραμε μία νίκη για την οποία παλέψαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Σίγουρα πρέπει να κερδίσουμε και την Μπασκόνια την επόμενη Πέμπτη για να μπουν όλα σε μία σειρά… ».

– Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Φενέρ είδαμε και πάλι πολλές άστοχες προσπάθειες από τα 6.75 και έλλειψη διάρκειας στην άμυνα. Παιχνίδι με παιχνίδι εκτιμάς ότι θα διορθωθεί η κακή εκκίνηση του Παναθηναϊκού στις αναμετρήσεις του στην Euroleague;

«Είμαστε μία ομάδα που ακόμα ψάχνεται. Δεν παίζουν όλοι όπως μπορούν. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμως, όλοι θα «δέσουμε», θα μάθουμε τους ρόλους μας, θα κατανοήσουμε καλύτερα τα αμυντικά καθήκοντα μας και ο καθένας θα δίνει αυτό που θέλει ο προπονητής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις